Jaama kauplus. 2006. a. Foto: Armar Paidla

Tarbija eelistab ratsionaalsust

Rääkides tarbijate harjumustest, arvab Sassi, et inimene lähtub eelkõige ratsionaalsusest: tarbija ei mõtle, kas kauplus põhineb Eesti või väliskapitalil, oma igapäevaoste minnakse tegema poodi, mis on kodulähedane ja mugav ning loomulikult on oluline ka hinna-kvaliteedi suhe. „Tänasel päeval on ETK-l 20%line turuosa Eesti jaekaubanduses.

Suur osa väikelinnade, alevike ja maaasulate elanikest teeb oma igapäevaostud mõnest Konsumist või A&O kauplusest. Väikepoode on meil võimalik pidada tänu ühisele sisseostule ja logistikale. Väiksele eraettevõttele on see hulga kulukam ja kauba hankimine läheb kalliks.

Meie süsteemis käib ühine sisseost läbi ETK süsteemi 70% ulatuses. Just ühised sisseostud ja kampaaniad aitavad kujundada paremat hinda, laiemat tootevalikut ja meie Säästu+ toodete portfelli.

Lisaks ühisostudele tellivad poed ise joogid, leiva-saia ning erinevaid kohalikke tooteid, Raplas eelkõige AS Rey, OÜ Kehtna Mõis ja meie oma Võiroosi kohviku tooteid.

Võiroosi salatid lähevad Raplas väga hästi, sest need pole pakendatud gaasikeskkonda, kohupiimatort on niisamuti rahva lemmikuks," valgustab Väino Sassi, kes ise Rapla kesklinna elanikuna käib kõige rohkem kohalikus Konsumis. Konkurendi poodi satub ta mõnikord, põhiliselt professionaalsest huvist.

Müüja peab Sassi sõnul eelkõige mõtlema, kuidas ta suudab konkurentsist eristuda: „Miks ma tahan sinna poodi minna, mõtleb inimene. Ratsionaalses mõttes on ka müügisaali pinna suurus oluline. Väga suur müügipind pole iga kord parim."

Rapla linnas on lisaks TÜ kauplustele veel mitmeid teisi poode. „Selveri tulek muutis Rapla turgu oluliselt, see tõi kaasa muutused kõikides poekettides: kes tegi juurde külmleti, kes laiendas kaubavalikut. Varem oli meie Konsumis suurim sortiment. Drastilisi muutusi Selveri tulek meile aga ei toonud. Suure ketipoena on meil hea kliendivoog, sest enamik kliente eelistab kindlust," selgitab Sassi.
Jaama A&O. 2014. a. Foto: Armar Paidla

Linnast välja

Rapla Tarbijate ühistu esimehe jaoks on oluline ettevõtte hea käekäik ja kaubanduse toimimine.

 „Selleks, et kõik püsiks, on teatud aja tagant vaja teha investeeringuid: hooneid remontida ja seadmeid uuendada. Oleme oma A&O kauplused kenasti toimivad hoidnud.

Mul on hea meel, et alates 2000. aastast on Rapla, Kohila ja Järvakandi saanud endale uued Konsumid ning Kehtna ja Kaiu uued A&O kauplused. Kaius oli meil kohaliku omavalitsusega väga hea koostöö, tahtsime seal varem kauplust avada, kuid kogu asjaajamine ootas maaostu oksjonit ja seda viib läbi riigi Maaamet. Kaiu kaupluse sünd oli küll pisut ebatraditsiooniline otsus, me ei teadnud sealsete elanike töö- ega ostuharjumusi päris täpselt, kuid võtsime selle riski - möödunud aasta lõpus avasime seal oma A&O kaupluse.

Praegu oleme sealse investeeringuga rahul: see, mida me prognoosisime, selle me sealt ka saame.

Pood on uus, seadmed on uued, rahvas on ka rahul. Sealsetel inimestel on nüüd rohkem põhjust oma kodukandis elada," rõõmustab Sassi ja lisab, et idee tasandil on Rapla Konsumi laiendamine.

Lisaks sellele, et Rapla TÜ on paljudele tööandjaks, toetatakse jõudumööda kohalikku kultuurielu. Selleks on oma reeglistik - toetatakse Miss Raplamaad, Linna Pea Rocki, Rapla korvpalli ning erinevaid koolide ja külaseltside üritusi. Enda pildil hoidmiseks on ellu kutsutud Eesti jooksukalendrisse mahtuv Konsumi maanteejooks, mis sel aastal toimub kolmandat korda.

Rapla TÜ esimees Väino Sassi, kes on alates 2002. aastast ka ETK nõukogu esimees, on oma inimestega rahul: „Meie kontorirahvas ja kaupluste juhatajad on väga püsivad olnud.

See näitab eelkõige, et inimestele meeldib nende valitud töö ja teenindajatena on nad väga head. Regulaarsed on ka kaupluste juhatajate töökoosolekud - nii jõuavad olulised teemad kauplustest juhtkonnani ja vastupidi. Juubeliaasta on lihtsalt üks aasta meie ajaloos. Lisaks minevikku vaatamisele vaatame tulevikku täis tahet olla kaubanduses tegijad ja pakkuda meie kliendile parimat teenust. Hea on teada, et meie inimesed Rapla TÜ piirkonnas on selleks valmis."