Cycling for Libraries on umbes 600 kilomeetrine rattaretk marsruudiga Vilnius-Riia-Tallinn.

Ratturite sihtpunkt on IFLA (The International Federation of Library Associations) konverents Helsingis.

Teel külastati erinevaid paiku, peeti erialaseid debatte, seminare ja töötubasid. Niisugune retk toimus ka 2011. aastal. Siis oli marsruut Kopenhaagen-Berliin.

Ratturitega sõitis kaasa ka kaasa Tallinna Keskraamatukogule kuuluv raamatukogubuss Katarina Jee, mis on Eestis kahjuks ainuke. See on nagu väike külaraamatukogu. Peatuspaikades pakub buss tavapäraseid raamatukoguteenuseid, toimuvad ka üritused lastele ja täiskasvanutele.

Eestis oli marsruut Valga-Otepää-Tartu. Tartust sõideti bussiga Rakverre ja edasi ratastel Rakvere-Loksa-Tallinn. Cycling for Library rattaretke peaorganisaatoriteks on kaks soomlast: Mace Ojala Turu Linnaraamatukogust ja Jukka Pennanen Soome Rahvusraamatukogust. Selline ettevõtmine aitab kaasa koostöövõrkude loomisele, rahvusvahelistele suhetele, aga ka raamatukoguinimeste omavahelisele heale suhtlemisele ja erinevate riikide raamatukogude tundmaõppimisele.

Oluline on ka raamatukogude rolli teadvustamine hariduselus. Samuti väärtustab Cycling for Libraris keskkonnasõbralikku eluviisi.

Osalejad riigid: Valgevene, Belgia, Kanada, Taani, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa ,India Mongoolia, Katar, Rumeenia, Venemaa, Serbia, Hispaania, Rootsi, Taiwan, Suurbritannia, Ukraina, USA ja Baltimaad.

Loksa Linnaraamatukogus tervitas külalisi abilinnapea Hilleri Treisalt ja oli väike sissejuhatav kokkuvõte raamatukogu töödest ja tegemistest, mille aitas inglise keelde tõlkida Tallinna Keskraamatukogu teenindusdirektor Triinu Seppam. Pärast said külalised tutvuda ise Loksa raamatukoguga.

Loksale saabusid nad 6. augusti õhtul ja ööbisid Loksa Gümnaasiumis. Ka toitlustamine oli koolis. Ratturid jäid oma sõnade järgi vastvõtuga igati rahule.

Üldiselt olid nad selle pika sõidu peale rõõmsameelsed ja üldsegi mitte väsinud, kuigi magamiseks jäi öösiti napilt 5 tundi. Ratturitel oli kaasas ka oma filmigrupp, kes iga päev filmisid ning kellel on huvi, siis neid videoid on võimalik vaadata internetist www.kirjastokaista.fi.

Oli igati vahva kohtuda raamatukogutöötajatega maailma eri paigust.