Keila Rattapoe omanikud Koit Kullerkann ja Tanel Suslov arvavad, et tänavu võib öeldu suusavarustuse kohta isegi paika pidada, sest kahe eelmise pika talve mõjul varuti selleks hooajaks suuski, saapaid, määrdeid jms tunduvalt rohkem. Novembris-detsembris olid suusamüüjate näod üpris mornid, tõsisem talv tuli alles jaanuari keskel. „Meil on õnneks nii pisike pood, et suuri kaubavarusid ei saagi sisse osta," nendib Koit Kullerkann, „seepärast ei pea me ka sel talvel nii väga muretsema. Rohkem muretsesime möödunud talvel, kui vastu kevadet polnud enam kuskilt kaupa juurde tuua. Eks igasugune äri ole risk ja aastad pole sarnased."

Õnneks leidub maailmas alati kohti, kus on lund, ja eestlane reisib palju. Kes rohkem ringi liigub, oskab ka paremini head suusavarustust hinnata. Inimesed on teadlikumaks muutunud, kõige tähtsam ei ole enam odav hind, vaid kvaliteet. Eks ka elu ole veidi paremaks läinud, hindavad paarimehed inimeste ostuharjumusi. Küsimusele, kui palju suusavarustus keskmiselt maksab, rehkendavad mehed, et olenevalt soovidest 150-400 eurot. Kui mõni eelistabki odavamaid suuski, siis peab ta valmis olema selleks, et nendele sobivad saapad võivad olla kallimad kui need, mis lähevad kallimatele suuskadele. Kõik siin elus on suhteline. Nagu ka see, mis firma suusad kellele meeldivad ja sobivad. Keila Rattapoe ostueelistuste järgi on neli tuntumat kaubamärki Fischer, Madshus, Peltonen ja Rossignol.

Keila Rattapood alustas 2007. aasta aprillis ja poe loomise mõte tuli sellest, et Keilas ei olnud kohta, kust osta sportrattaid ja nende varuosi ning tellida nende hooldust ja remonti. Et rattahooaega saab meie kliimas venitada heal juhul 7-8 kuu peale, tuli ärilist tegevust leida ka talveks. Nii jõuti suuskadeni ja kõige selleni, mis suusaspordi juurde käib. Omamoodi uhkusega väidab Rattapoe kodulehekülg, et nende kauplusest võib leida piirkonna parima valiku suusavarustust, suusamäärdeid, kelke, spordipesu, aga ka rulluiske ja nende varuosi, rulasid, tõukerattaid, discgolfi kettaid ja kotte, spordisööke ja -jooke, isegi käimiskeppe, pulsikellasid ja sammulugejaid.

Kliente aitab hoida kõik hinnas teenus ehk, ostes suusad, kinnitatakse sellele ka klambrid ja, kui soovite, võite lasta neid ka määrida. Vähe sellest, et teile pakutakse kogu suusavarustust, teid õpetatakse ka suusatama. Keila Rattapood hakkas paar nädalat tagasi korraldama harrastajatele suusakooli. Koit Kullerkanni sõnul on 15 varasemat lumevaest talve jätnud terve põlvkonna ilma suusatamise oskusest, kuid nemadki tahavad talverõõme nautida. Kuigi suusakooli esimesed tunnid sattusid kõige külmemale ajale ja see oli paljudele ehmatav, on algus siiski paljutõotav. Huvilisi on päris rohkesti ja tundub, et iga korraga tuleb neid juurde, kinnitab Tanel Suslov.

Neil päevil on Rattapoe meestel tööd palju. Tartu maratonile minejad, kellel oma määrdemeistrit ei ole või ise suuski ei määri, toovad need siia määrida. Kõige viimasena määritakse oma suusad. Kui meie kunded lähevad Tartu maratonile, ei saa ka meie minemata jätta, naeravad poepidajad. Koit Kullerkann on tänavu maratonil teist korda, Tanel Suslovile on see juba kolmas: „Esimesel aastal sain tulemuseks 6,02, järgmisel olin tunni võrra kiirem. Tänavust tulemust on raske ennustada, sest suusatada on saanud vähem."

Tanel Suslov määrib järjekordseid suuski. Fotod: Agu Veetamm

Tanel Suslov määrib järjekordseid suuski. Fotod: Agu Veetamm