Salat „Kapriis"

Panna salatikaussi kihiti hakitud keedukartul, peenelt hakitud mugulsibul, hakitud keedumuna, kooritud ja peenelt hakitud värske kurk, kooritud ja hakitud õun. Kõige peale kuhjata värs­keid kivideta kirsse. Teha kitsa noaga salatisse avad ja valada neisse hapukoort. Seejärel lasta salatil 3-4 tundi külmas seista. Serveerida salatit lõikudena nagu torti. NB! Kui te kasutate külmutatud kirsse, siis jälgige, et need olek­sid kvaliteetsed, s.t. õigesti külmutatud ja ei annaks sulamisel mahla! Külmutatud tooted kaotavad maitseomadused, kui neid on hoidmise ajal korduvalt sulatatud ja uuesti külmutatud.

Kartul - 3 tk,
Mugulsibul - 1 tk,
Munad - 3 tk,
Värske kurk - 1 tk,
Õunad - 2 tk,
Kirsid - 0,5 kg,
Hapukoor - 0,5 kg

SOOJAD TOIDUD
Kana seentega

Jagada kana portsjonisuurusteks tükkideks. Iga tükk hõõruda sisse adžika või lihtsalt soola ja pipraga. Seejärel asetada süga­vasse kaussi, valada peale sojakastet ja jätta 1-1,5 tunniks mait­sestuma. Šampinjonid (umbes 300 g) lõigata keskmise suurusega viilu­deks. Võtta kanatükid marinaadist välja ja panna haudepanni sulatatud või sisse, katta pealt seentega, valada üle hapukoorega ja hautada kaane all nõrgal kuumusel 30-40 minutit.

Veiseliha kuivatatud ploomidega

Liha pesta, kuivatada, viilutada, laotada lõikelauale, raputada soola ja pipart. Seened pesta. Umbes neljandik seentest hakkida peeneks, segada juurde pähklid ja ploomid. Segu panna lihalõi­kudele ja rullida tihedalt kokku. Liharullid siduda niidiga kinni. Mugulsibul puhastada ja tükeldada. Liharullid praadida igast küljest kuumas sulatatud võis, lisada sibul, tomatipüree ja loorber. Valada peale vein ja puljong, li­sada soola ja pipart ning hautada keskmisel kuumusel umbes tund aega. Sejärel lisada ülejäänud seened ja hautada veel 20 minutit, vajadusel lisada veel soola ja pipart. 4 portsjoni jaoks läheb vaja:

Veiseliha - 800 g,
Seened (sobivad ka külmutatud šampinjonid) - 500 g,
Hakitud pähklid - 2 spl,
Tomatipüree, sulatatud või - kum­bagi 2 spl,
Kuivatatud ploomid - 8 tk,
Puljong - 0,5 klaasi

MAGUSTOIDUD JA TORDID
Tort „Uusaasta muinasjutt"

Vaja läheb:
150 g suhkrut,
200 g tuhksuhkrut,
140 g mandleid,
50 g riivsaia,
2 apelsini,
6 õuna,
1 tl küpsetuspulbrit,
2 spl sidruni­mahla,
2 spl keedetud vett,
soola.

Kahe apelsini mahla sisse segada suhkur, peenestatud mandlid, sidrunikoor ja riivsai. Lisada küpsetuspulber, munakollased, vahustatud munavalged ja sool ning segada. Saadud mass vala­da vormi ja küpsetada 225°C juures 55 minutit. Valmis biskviit jahutada ja katta sidrunimahlast, tuhksuhkrust ja veest valmis­tatud vaabaga. Kaunistada apelsinilõikudega.

Jäätis greibis

Greibid pesta, lõigata pooleks ja kummastki poolest sisu lusi­kaga välja võtta. Greibi sisu jagada ettevaatlikult väikesteks tükkideks, eemalda­des sealt seemned ja kiled. Segada greibitükid pisut pehmene­nud koorejäätisega, lisada ka röstitud pähklid. Segada ettevaat­likult. Valmis jäätisesegu tõsta tühjadesse greibipooltesse ning asetada sügavkülma. Serveerida magustoidutaldrikutes.

Greip - 2 tk.
Koorejäätis - 200 g
Purustatud pähklid 

JOOGID
Kokteil „Must venelane"

30 ml viina
20 ml mis tahes siirupit
30 ml kanget kohvi
Jää

Banaanikokteil

Lõigata banaanid väikesteks tükkideks ja panna pokaalidesse. Seejärel segada mikseris kokku jää, siirup, piim, munad ja va­hustada 1-2 minutit. Valada banaanide peale.

Banaanid - 500 g
Keedetud ja jahutatud piim - 500 g
Suhkrusiirup - 200 g
Munad - 10 tk.
Jää