Retseptid: kartul on palju enamat kui lihtne lihakõrvane
Täidetud kartulid
Kartuleid, võid ja soola
Täidis 1: 1 dl valgeid ube tomatikastmes, 1 dl riivjuustu, 3–4 tk praetud peekonit.
Täidis 2: 1 dl kodujuustu, 0,5 dl hakitud murulauku, 4 tl punast meremarja.
Täidis 3: 1 dl hapukoort, pool hakitud punast sibulat, 1 väike riivitud porgand, 1 väike tükeldatud paprika, 0,5 dl praetud šampinjone.
Pese kartulid küürimisnuustikuga puhtaks. Rebi fooliumist ruudukujulised tükid ja aseta üks kartul iga ruudu keskele. Raputa üle soolaga ja pane kartuli peale killuke võid. Mässi foolium kartuli ümber kinni ja küpseta kartuleid 200 ºC juures ahjus või grillil umbes 1 tund. Valminud kartulile lõika peale rist ja suru altpoolt kartulit kokku, et lõigetest moodustuks nagu õis ja sinna vahele tekiks väike süvis. Sega kokku meelepärane täidis, pane see kartuli keskele ja naudi kohe.
Kartuli-lõhevorm
5–6 kartulit
300 g soolalõhet
1 väiksem sibul või pool porrut
2 muna
3 dl piima
tilli
musta pipart
Viiluta kartulid õhukeseks. Kui soolalõhe on ühes tükis, siis eemalda sellelt nahk ning lõika kalafilee õhukesteks viiludeks. Kui kasutad sibulat, haki see peeneks. Porru lõika õhukesteks ratasteks. Lao ahjuvormi kihiti kartulid, kala, hakitud till ning sibul või porru. Tee nii vähemalt kaks kihti. Kõige peale jäägu kartulid. Klopi munad piimaga lahti ning maitsesta pipraga. Vala segu vormi. Küpseta 200 ºC juures ahjus üks tund või veidi kauemgi.
Kartuli-õunapannkoogid
4 kartulit
3 haput õuna
3 dl piima
1 dl nisujahu
1 tl soola
3 tl suhkrut
2 muna
2 spl kaneelisuhkrut (või suhkru ja kaneeli segu)
õli praadimiseks
Klopi munad 3 tl suhkruga lahti. Sega juurde piim ja nisujahu, maitsesta soolaga. Koori kartulid ning eemalda õuntelt koored ja südamikud. Riivi mõlemad peenema riiviga ja sega taigna hulka. Kuumuta pannil õli ja prae suuremat sorti õhukesed koogid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Paku kooke magustoiduks kaneelisuhkruga kaetult. Hästi sobib kõrvale ka mõni marjamoos.
Kartuli-tomatisupp
1 väike porru
2 spl õli
5 kartulit
1,5 l köögiviljapuljongit (ühest puljongikuubikust)
300 g kooritud konservtomateid
1 küüslauguküüs
1 tl punet
0,5 tl valget või musta pipart
0,5 dl kohvikoort
soola
Tükelda pestud porru ratasteks ja kuumuta poti põhjas õlis pehmeks. Koori kartulid ja tükelda kuubikuteks. Vala pool puljongist potti porru peale ja lisa kartulid. Keeda kartulid pehmeks. Tambi need pudrunuiaga püreetaoliseks massiks. Lisa potti ülejäänud puljong ja tomatid ning pressi sekka ka küüslauk. Keeda suppi tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni tomatid on lagunenud. Maitsesta valmis supp värskelt jahvatatud pipra, purustatud pune ja soolaga. Maitse pehmendamiseks võid sisse segada ka kohvikoort.