Kumbki pool kaitseb oma huve ja sageli lõpevad läbirääkimised kokkulepetega, kuhu võivad lahkarvamused sisse jäädagi. Kui meenutada veel mõne aasta taguseid aegu, mil lahkarvamused läbirääkijate vahel olid nii suured, et kokkulepet ei sündinudki, võime Koostöökogu praeguse tegevusega rahule jääda.

Käesoleval aastal olid lahkarvamustest suuremad tulumaks (taotluses oli eraldusprotsendiks soovitud 11,93 ja kokkuleppesse jäi 11,57%) ning tasandusfond, kuhu eraldati ligi 20 miljonit eurot vähem, kui omavalitsused taotlesid.

Soovitust tunduvalt vähem eraldas riik ka haridusele: koolilõunaks õpilase kohta 1,3 euro asemel 0,78; ühisüritusteks ja ainesektsioonide toetuseks eraldati küsitust vaid ca 75% ning investeeringuteks kokkulepitud summa jäi poole väiksemaks, kui omavalitsused algselt taotlesid.

Ka sotsiaalvaldkonnas eraldatavad summad on pigem vähenenud: toetusteks on 2012. aastaga võrreldes 85 %, teenuste osutamiseks planeeritud vahendid jäävad samale tasemele nagu üldse enamus eraldisi.

Meie riigikorralduse juures on kohalike omavalitsuste tulubaasi kokkupanek seatud nii, et see koosnebki praktiliselt riigipoolsetest eraldistest, Paikuse valla 2013. aasta eelarvest (ilma planeeritava laenuta) moodustavad need koguni 98%.

Suurimaks tuluallikaks on endiselt üksikisiku tulumaks ja see, kui suure osa riik omavalitsustele sellest eraldab, mõjutab valla eelarvet ka kõige võimsamalt.

Tuludest ja kuludest valla käesoleva aasta eelarves annan aga juba pikema ülevaate järgmises postipaunas.