Vormsis tublid valijad

Peab ütlema, et Vormsi valija on üks tubli valija, keda võiks eeskujuks tuua kogu vabariigile. Milles see tublidus väljendub? Vormsis ei olnud ühtegi rikutud hääletussedelit, samuti jäid kehtima kõik 92 e-häält. Samuti ei esinenud meil ühtegi intsidenti, mis oleks vajanud politsei sekkumist, kuigi politsei meid tänu jääteele külastas. Vormsilased olid ühed aktiivsemad valijad Läänemaal – kui maakonna keskmine oli alla 59 protsendi, siis meil ligi 64 protsenti. Arvestades libedaid teeolusid saarel, oli see suur hulk valijaid. Külastasime valimiskastiga ka 9 inimese kodu.

Keda valiti?

Kahjuks seda, kes Vormsis valimised võitis, ei oskagi öelda, sest e-hääletamise tulemused on meile veel saladuseks. Ehk annab vastusevabariiklikule valimiskomisjonile saadetud päring, kuid praegu saan rääkida vaid jaoskonnas antud häältest. Enim sai hääli Aleksei Lotman – 18, temast ühe hääle vähem Jaanus Karilaid. Erakondlikult sai hääli kõige rohkem Reformierakond, teisele kohale jäi Keskerakond.

Kauged külalised

Seekord andis valimistele vürtsi jäätee, mis tõi meile maakondliku kontrolli, kes vaatas üle meie valimisruumid, kabiinid, valgustuse janimekirjad. Kohale tulid valimiskampaania tegijad ja ka välisvaatlejad. Vaatlejaid oli kokku kolm – Armeeniast ja Moldovast.

Autojuhi sõnul olid mehed väga üllatunud ja hirmunudki, kui auto laeva asemel jääle suundus. Nimelt ei osanud nad ujuda, jääteed polnud ka keegi loomulikult näinud ning oli hirm uppuda. Õnneks läks kõik hästi ja uppumisohtu ei tekkinud. Üllatusena tuli külalistele see, et Vormsile mahub rohkem kui üks küla ning imestati, miks me jaoskonda ei sulge ja koju ei lähe, kui õhtul pimedaks läheb ja valijaid enam ilmselt ei tule.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Vormsil sujusid valimised tõrgeteta (kui välja arvata ilmuv ja kaduv internetiühendus, mis nii mõnedki närvirakud röövis). Tänan kõiki, kes viitsisid valima tulla ja oma arvamust avaldada. Kasutan ka võimalust ja tänan Lijat, Ehat, Pillet, Natašat ja Eidit hea koostöö ning meeldiva seltskonna eest!