Kui 1991. aastal oli vallas 3182 elanikku, 2009. aastal 2252, siis praeguse seisuga kahjuks ainult 2053. Ei ole meidki jätnud maailmatrendid puutumata, mistõttu tuli ka koolivõrku korrastama asuda ja eelmisest õppeaastast töötab Sadala kool 6-klassilisena. Elanike vähenemine tingis ka Tõikvere raamatukogu tegevuse lõpetamise. Majandusliku efektiivsuse tagamiseks ja KIK-i projekti elluviimiseks tuli valla mõlemad kommunaalettevõtted ühendada.

Kõik algab kusagilt ja suubub kuhugi, kõigest jääb alles jälg. Üldplaneeringu kehtestamine ja arengukava uue versiooni koostamine andsid meie tegudele sügavama mõtte.

Usun, et viimasele neljale aastale tagasi vaadates tuleb seda aega lugeda mõneti kordaläinuks. Kindel panus sellesse, nagu näha tänases lehes avaldatud investeeringute tabelist, on kabelihoone, külaseltside kasutusse antud rahvamajade renoveerimine, valla päevakeskuse töölerakendamine, pumbajaama ehitamine Rääbisele, vee- ja kanalisatsioonitrasside ning reoveepuhastite rajamine Sadala ja Torma alevikku. Torma põhikooli ja lasteaia "Linnutaja" rekonstrueerimine.

Jõgeva-Mustvee riigitee remont parandas meie valla teede seisukorda oluliselt, tänu sellele tunduvad vahemaad meie külade vahel palju lühemad. Freespurust katet ehitati valla kruusateedele 23,144 km ulatuses. Valmis ka kauaoodatud jalgtee Sadala alevikku. RMK, Vooremaa Teede ja meie valla ühisprojekti abil muutus Palastvere teegi sõidetavaks.

Kultuurisündmustest jäävad seda perioodi meenutama Eesti-Soome künnivõistlus, Jakobsoni 170. sünniaastapäeva tähistamine, Torma Puhkpillimuusika Gala, kõnevõistlus "Isamaa on meile püha", Torma Valla Volle, Võtikvere raamatupidu, tublide külaseltside ettevõtmised piirkonna elu edendamisel. Kahjuks puuduvad ülevallalised koostegemised, tegutsetakse rohkem piirkonniti, samas väärivad tunnustust kõik meie isetegevuslased, kes Torma valla nime maakonna ja vabariigi kultuurikaardil hoiavad.

Meie majanduselus on rasked ajad, kuid sellele vaatamata on meil hästi haritud põllud, millel näeme liikumas kaasaegset tehnikat, ja uued ning korrastatud tootmishooned. Soovin, et meie tublide ettevõtjate kõik plaanid täituksid ja neid saadaks eurotoetuste taotlemisel edu.

Homset rauda taome täna. Meie tulevik on tänaste noorte kätes. On hea, et noored saavad hariduse, neil on võimalus õppida koolis, kus on hea, rahulik ja turvaline. Tean, et meie koolides ja lasteaias töötavad suurepärased õpetajad, kes armastavad lapsi, elavad kaasa nende rõõmudele ja muredele. Valupunktid tänases Eestis ongi kellegi tegematajätmised. Peame vaatama üle meie väärtushinnangud. Kas mitte hoolimine ei peaks olema esikohal?

Hea oleks, kui iga inimene teeks tööd südamega, panustaks meie kodu arengu ja hea käekäigu jaoks võimetekohaselt. Kas sisu ja eesmärk on meile kõigile selge, ühine? Kas tohibki kõigest alati avameelselt rääkida, sest oleme tihti poliitilised marionetid?

Miks mitte märgata rõõmu, olla aus, arvestada teiste tundeid. Osata nautida hetke ja iseennast selles hetkes. Mõelda, unistada.

Ja seda nii isiklikul kui ühiskondlikul tasandil. Oleks hea, kui meie inimesed tunneksid nii oma õigusi kui kohustusi, oskaksid eraldada olulist ebaolulisest, näeksid omaenda elu korraldamise kõrval vajadust terviku - oma Torma valla - arendamiseks. Meie eesmärk on õnnelik ja terve kodu, kus valitseb mõistus, teotahe ja hoolimine.

Tänan kõiki vallaelanikke koostöö ja kaasteelistena oldud aastate eest.