Lõpuks sai otsustavaks tõsiasi, et ei üksi ega mitmekesi suutnud keegi määratleda, millal „kuivem õhtu" kindlasti käes peaks olema. Ja napilt, aga siiski: koos esinejatega ta enne päikeseloojangut kohale jõudiski.

Taevakraanidele sai tugevamaid tihendeid palutud ka 14. juulil, kui südasuvele plaanitud Laagna- Puhkova külapäev külma tuule ja mustade pilvedega pihta hakkas. Kokkutulnud külarahvas vedas jakid - joped kõvemini ümber ega pidanud pettuma: Avinurme näitetrupp tõi Malle Pärna juhtimisel külakostiks vahva killukese Virumaa kultuuriloost. Väidetavalt on  August von Kotzebue just Kiikla mõisas peatudes  kirjutanud oma Eesti- ainelised naljatükid ning sealsamas korraldati ka Eesti esimene mõisateater nende ettekandmiseks. Avinurme rahva esinemislust viis vaatajatel meelest, et ega meie soojas mõisasaalis istu...

Õhtu jätkus Sofia Rubina kontserdiga Sinimäel. Kodumail harva esinev lauljatar oli muuseumi hoovile kokku toonud pea sadakond kuulajat. Tänapäeva Jeemeni aladelt üles kirjutatud vanad juudi rahvalaulud sulatasid publiku südamed silmnähtavalt.

Ja kardetud vihm jäigi tulemata. Pilvedki olid kadunud.

Juuli viimasel nädalavahetusel oli ilmataadil aga jonnimises paus. Või oli see mõeldud preemiaks tipuvaldade seltsi - ja kultuurielu edendajatele, kes aastas vaid kolmeks päevaks kokku tulevad?

Sedakorda oli küllakutsujaks Viimsi vald ning kokkusaamiskohaks Prangli saar. Päike, meri ja mustikad. Sõnulseletamatud sõiduriistad, millega kohalik rahvas lahkelt kaasa sõita ja fotosid klõpsida lubab. Ja mis suudavad väidetavalt arendada küllaldast kiirust parkimaks alati vaguralt kuuri taha enne, kui merelt lähenev politseikaater randub. Rahvariided, taidluskavad, rongkäik piki teed, kus jalad pahkluuni liivas ja valgusfooris roheline tuli.

Sõprade laulu-ja tantsurühmad esinevad oma tuntud headuses. Meil aga on lisaks vanadele kollektiividele kaasas üllatus. Kevadel tegevust alustanud Olgina ja Sinimäe rahvatantsurühmad teevad oma esimese etteaste väljaspool koduvalda.

Tagasiteel teen mõttes kokkuvõtteid neli aastat tagasi alguse saanud programmist. 2009. aasta augustis tundus bussitäie taidlejate ja külaliikujate leidmine Vaivara vallast üsna kaelamurdva ülesandena. Praeguseks suutsin aga kokku lugeda 18 inimest, kes on koos läbi käinud kõik neli Eestimaa nurka. Kokku on aga nelja aasta jooksul kaasalööjaid oma sadakond. Kasutan juhust neid kõiki tänada.

Oktoobris kogunevad tipuvaldade töögrupid taas Mõnistesse, et tulevikuplaanide üle nõu pidada. Teie kõikide hea nõu ja ideed on teretulnud - küllap pakub septembergi hulgaliselt külmi ja vihmaseid õhtupoolikuid, mil varbad teki alla sooja pista ja suveplaane teha!
Fotomälestus Pranglilt. Foto: Linda Emilie Teetlok
Fotomälestus Pranglilt. Foto: Linda Emilie Teetlok

Veel pilte leiad: http://album.vaivaravald.ee