Näitus tutvustab metsa poolt inimesele pakutavaid hüvesid ning metsa tähtsust looduskeskkonnale: mets on oluline töö- ja soojaandja, inspiratsiooniallikas ja spordisaal, peavari ja pelgupaik, sahver ja varakamber. Näitusel käsitletakse metsa neljast vaatenurgast.

Mets kui tuluallikas

Tänapäeva metsanduse peamiseks teemaks on tasakaalu leidmine ja hoidmine metsakasutuses. Selge on see, et puitu kasutame ühel või teisel viisil edasi, samuti tahame metsas aega veeta ning peame tagama sobiva elukeskkonna erinevatele metsaliikidele. 38% Eesti metsadest kuulub riigile. Selleks, et meie riigile kuuluv mets kasvaks, oleks kenasti hoitud ja majandatud, on loodud Riigimetsa Majandamise Keskus ehk RMK.

Mets kui osa Eesti kultuurist

Metsaga on eestlased seotud olnud juba ammustest aegadest. See peegeldub meie rahva mälus ja kultuuris. Metsal on oluline koht kirjanduses, kunstis ja rahvakultuuris - ta on osa meie identiteedist. Metsas säilinud inimtegevuse märgid on osa meie pärandkultuurist.

Mets kui elurikkuse säilitaja

Metsale pole inimest vaja, küll aga vastupidi - inimesele on metsa vaja. Mets on meile vajalik ja kasulik ka siis, kui me seal midagi ei tee ega oma jalgagi sinna ei vii. Mets on kogu Eestile oluline elurikkuse allikas. Metsad tagavad Eestimaal loodusliku tasakaalu, puhastavad õhku ja toodavad hapnikku, on müra- ja pinnasekaitseks.

Mets kui tööhõive tagaja ja metsapuhkuse pakkuja

Mets pole vaid koht, kust puitu raiuda. See on ka paik, kus rahus viibida, matkata, ennast koguda. Mets on koht, kus olla. Mets on ka oluline tööandja. Otseseid ja kaudseid töökohti pakub metsasektor Eestis ligi 50 000 inimesele, mis on arvestatava tähtsusega just maapiirkondades.

Näitusele on oodatud igas vanuses külastajad, nii paadunud linnainimesed kui tõelised loodusesõbrad. Näitust saab läbida iseseisvalt või koos juhendajaga, lastegruppidele on ette valmistatud õppeprogrammid. Näitus on eesti, inglise ja vene keeles.

Looduskeskuse uus näitus sai oma ideealge RMK rändnäituselt "Jälg metsas", mis ringles Eestimaal aastatel 2008- 2010. Kui näitus oli oma rännud rännanud, tekkis mõte paigutada näitus püsivalt Viimsi looduskeskuse kõrvalhoonesse.

Kuid oh üllatust - selgus, et suur mõisaaegne karjalaut jääb selleks liiga kitsaks. Just samal ajal avanes võimalus taotleda lisarahastust Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest "Keskkonnahariduse infrastruktuuri arendamine". Pärast positiivset rahastamisotsust korraldasime ideekonkursi, et leida uudne lahendus rändnäituse sobitamiseks looduskeskuse kõrvalhoonesse. Ideekonkursi võitis töö "Metsavägi", mille autoriteks on Annes Arro ja Hanna Karits.

Kõrvalhoone renoveerimisprojekt valmis Tartu Arhitektuuribüroos, tööd teostas Sulane OÜ. Ekspositsiooni valmistas tootearendusbüroo Ten Twelve OÜ koostöös loovagentuuriga Pult, programmeerimis- ja elektroonikalahendused tegi The Systems OÜ, eksponaadid ja mööbli tootis Red Hat Group Design OÜ, ruumielemendid Osaühing Supra Mööbel. Lisaks neile andsid panuse näituse valmimisse paljud teised abilised ja suur hulk RMK töötajaid. Näitus on alates 29. aprillist avatud iga päev kell 10-18.