Kuu aega enne suurt kontserti on tulekust teada andnud 13 kollektiivi üle Eesti: Võrust ja Saarest, Virust ja koduvallast rääkimata. Saagem mõnega neist tuttavaks.

Teist korda astub Roela laval üles HaLeMaJa, kelle juhendaja Jaanus Nurmoja on Roela Rahva Maja juhatajat Reet Alaveret oma paari aasta tagust algatust tungivalt kordama meelitanud. HaLeMaJa endast: „Lõpetamaks vääriliselt Euroopa Kultuuripealinna aastat 2011, turgatas kammerkoor Solare tenorile Lembit Kopsole pähe mõte meeskvartetist. Kohemaid leidus kaasatulijaid, kelle eesnimede (Hannes, Margus, Lembit, Jaanus) esimestest tähtedest klopsiti kokku ka kvarteti nimi. Sama aasta detsembris astuti esmakordselt üles - esialgu igaks juhuks vaid koorikaaslaste ees kinnisel peol. Inimkatse õnnestus, nelik läks kuraasi täis ja asus endale repertuaari kujundama.

Kevadel 2012 võis kvartetti kuulda Roelas „Kvartettide kevadootusel". Edasi on tulnud esinemisi riburada, alates linna ametlikest vastuvõttudest, rahvamaja pidudest kuni juubelisünnipäevadeni. Huvitavaim esinemispaik oli mullu Uljaste soosaarel, kus tervitati suve algust.

HaLe MaJa repertuaarist moodustab lõviosa a capella laul nii klassikalisest meeskoori ja -kvartetilaulu varamust kui ka tänapäeva heliloomingust, tavapärasest kuni õige veidrani. Samas ei põlga ansambel ära ka popmuusikat, eriti mõningate huvitavamate eesti lugude ülesäratamist unustusehõlmast - olgu siis saatega või a capellaks sätituna. Märkimisväärne osa on kvarteti repertuaaris omaloomingul ja -seadetel, mis samuti ulatuvad stiililiselt ja zanriliselt seinast seina."

Lõuna-Eesti kanti esindab Kagu-Eesti parim meesansambel Pukast, keda juhendab Evald Raidma. Puka mehed on käinud laulmas Baltimaade vokaalansamblite päeval Riias, olnud kohal kõigil Valgamaa ja oma valla üritustel. Kõige kauem on praeguses koosseisus laulnud Enno ja Ants, keda ootavad Roelas staazikad, ligi poolesaja aastase ansamblilalulu kogemusega mehed Tõrvast ja Pajustist.

„Oleme lihtsad ja mõnusad sellid oma erinevate hobide ja töökohtadega. Meie seas on nii õpilane, õpetaja, tudeng, metsamees, päästja, talunik, vallavanem, näitleja. Ole, kes sa oled, aga mõnusas laulujorinas oleme nagu üks mees. Vahel küll tekib vaidlus, kas iga söögi sisse peab ikka soola ja suhkrut panema. Siit järeldus - oleme ka head kokad. Oma meesansambli proovi teeme vajaduste järgi.

Kuna laulame ka kõik segakooris, siis sellel aastal me proove ei olegi jõudnud teha. Aga ega sellepärast sõidud ja meeldivad üritused kõrvale visata. Nii seisamegi täna teie ees ja augustis ootab meid ees Ungari vallutamine," kirjutas Jõgevamaa Maarja-Magdaleena meesansambel enda tutvustuseks.

Jõgevamaalt esinevad Roelas veel Palamuse meeslauljad Karmo Toome juhendamisel. Vigala meeskvintett Olavi Meelesi juhendamisel laulab a capella. Ansambli repertuaari kuulub nii vaimulik kui ka rahvamuusika, omakandimehe Veljo Tormise kui ka teiste kaasaegsete heliloojate looming.

Rakvere Teatri RAMM esines jaanuari algul Kadilas. Nüüd kuulevad teatrimeeste muusikarammu roelakad. Kvartetti juhendab Ahti Bachblum, kes valmistab ette seaded. Repertuaar küpseb ühiselt, ulatudes unelauludest ärkamisaegsete klassikuteni välja. "Ometi kirest laulu vastu ühendab meid veel miski. Oleme mehed, kes iga päev teatris käivad," tutvustavad end RAMMUmehed. Lõuna-Eesti väärikate laulumeeste kõrval saame kuulda Lääne-Virumaa vanimat, peagi 45-aastaseks saavat Pajusti klubi meesansambilt, keda juhendab Inge Arula.

Ja muidugi astub lavale Roela Rahva Maja meesansambel Reet Alavere juhendamisel. Ehkki koos on lauldud vaid aastajagu päevi, kasvab ansambli populaarsus iga esinemisega.

Noorimad lauluhääled meestelaulupäeval kõlavad Roela kooli 1.-4. klassi laulupoiste ansamblilt „Roela poisid", keda juhendab Aive Alavere. "Normaalsed poisid, paigal ei püsi. Kui just hetkel ei laula, siis kas vaidlevad või müravad. Silmad säravad ja hääled kõlavad - igati elujõuline lauluseeme!"

Meeskvartettide kevadootus toimub 22. märtsil Roela Rahva Majas. Päeva juhib Samuel Golomb. Korraldajad koos toetajatega - Eesti Kultuurkapitali Lääne- Virumaa ekspertgrupi, Hasartmängumaksu nõukogu, VIROLi, Rahvakultuuri Keskuse ja Vinni Vallavalitsusega usuvad meeste laulu ja ürituse õnnestumisse.

Hea publik, ka sina oled lahkesti oodatud vägevast meestelaulu kevadisest äratusest osa saama, et see laul meil korda lä'eks!