«Kui ma aasta alguses Britta ja teiste «Roheliste väravate tänava» korraldajatega suhtlema hakkasin, otsustasin võtta lavategevuse korraldamise enda peale. Laadapäevaks püstitame kaks lava, kus saavad teoks erinevad esinemised ja koostegemised – ühe Metsanurga, teise Hange tänavale,» rääkis Danel.

Britta on kirbukate ja hoovikohvikute suur austaja. «Tean, et nii meie kui ümbruskonna tänavatel tehakse mitmes hoovis kohvikuid ja hoovimüüke. Meie naabrinaine plaanib avada massaažitelgi. Meie hoovis on sel päeval Koržetsite kalakohvik, kus lisaks mu isa Vladislavi ja venna Kaarli valmistatavatele kalaroogadele pakub ahjusooje küpsetisi vennanaine Merle. Ja mu ema Laura paneb välja oma maalide näitusmüügi. Mu väike tütar Anni teeb seks puhuks oma joonistustega värvimisraamatuid, poeg Karl plaanib oma räppmuusikat esitada. Ja teise ringi müügileti paneme üles,» loetles Britta. «Loodan, et see sündmus ning selle korraldamine aitavad tekkida kogukonnatundel. Vanasti teadsin enamikku ümbruskonna elanikke, nüüd enam mitte... Väga palju on uusi inimesi.»

Mitmekesine programm

Daneli sõnul seadis eelarve omad piirid ning seetõttu oligi eesmärk panna kahel laval kokku mitmekesine programm, mis kestaks terve päeva, mitte kulutada raha ühele kallile esinejale. «Mulle tundub, et esinejate valik sobib sellisele tänavalaadale hästi. Siin on nii tuntud tegijaid kui ka alles alustavaid noori muusikuid, kellest me mõne aasta pärast kindlasti veel päris palju kuuleme,» selgitas ta. Nii Daneli kui Britta arvates on näiteks Bombillaz väga lahe bänd, mis tänavafestivalile väga hästi sobib. Bombillaze muusika on vürtsikas segu reggae’st, bhangra’st ja afropopist, millele lisab värvi eestlaslikult põhjamaine temperament. Brittale on südamelähedane esineja Põldsepp ja
Pojad. «See on ka minu kuuese tütre Anni suur lemmik. Margus Põldsepp on Untsakate, Tuulepuu ja paljude teiste lahedate koosseisude liige ja ühtlasi minu noorpõlve kamraad. Tahan, et mu lapsed saaksid osa millestki ja mäletaksid midagi väga erilist oma kodutänavalt. Tavaliselt ju siin «äärealal», mis samas nii kaunis, midagi säärast ei toimu. Margusega istusime noorena kordi siinsamas metsa all, ühes kitarr ja head semud,» rääkis Britta.

Põldsepp ja Pojad kaasavad oma esinemise ajal ka rahvast ning korraldavad ühislaulmisi, soovijad saavad jalga keerutada.

Kui küsida, kuidas Serva tänava ja selle lähiümbruse kogukond suhtub sellesse, et seal korraldatakse üritus, mis eeldatavasti toob üheks päevaks kohale tuhandeid huvilisi, vastas Britta Koržets, et tema pole veel ühtegi vingus nina näinud. Pigem toob uudis saabuvast sündmusest endaga elevust ja rõõmsat ootust. Paneb peades häid mõtteid liikuma. «Hiljuti peatas mind siin lähedal Metsanurga tänaval elav naine, keda tunnen eluaeg, ja rääkis, et tahaks ka oma hoovi avada, kuid oli veidi ebakindel. Rääkis, et ta on titesokke kudunud ja sooviks kooki pakkuda ja et raamatuid on liiga palju saanud... Julgustasin siis muudkui teda ja ütlesin, et see on meie kõigi pidupäev, mil me ei pea olema oma väravate taha suletud, vaid võime need maailmale valla lükata. Ja temast paar maja edasi avatava hoovi perenaine uuris, kui palju tuleks napooleonikooki küpsetada.»

Kindlasti tasub kõigil 25. mail Serva tänava kanti «Roheliste väravate tänavat » uudistama tulla. Kohal on Nõmme Aednikud ja tehakse rohevahetust, kunagise Flora maja õuele tuleb Põhjala pruulikoja ja Motomuttide kohvik ning Unic-moto vanade motikate näitus, samuti on kohal maanteeameti «pöörlev auto» ning raudteeohutusega tegelev rahvusvaheline mittetulundusühing Operation Lifesaver Estonia.

Lastealal on Laste Kokastuudio, piduvanker, Pääsküla Põnnituba, Nõmme loodusmaja loomad, korraldatakse rabamatku ja palju muud toredat. Ja nagu tänavalaatadel kombeks, saab osta, müüa ja vahetada nii uut kraami kui vanavara. Kui kellelgi tekkis veel huvi «Roheliste väravate tänaval» oma hoov avada või seal midagi muud põnevat teha, siis on sellest võimalik kuni 20. maini teada anda meiliaadressile loovnomme@gmail.com.

Tänavalaada kohta saab lisainfot ühenduse Loov Nõmme koduleheküljel www.loovnomme.ee või nende Facebooki lehel facebook.com/loovnomme.