Kiriku esiosas peaaltari taga ühes altaris peeti õhtust missat. Võlvide all kõlas mahe laul ja orelimäng, mis süvendas pühalikkust. Alustasime vaikset ringkäiku kiriku rikkuste imetlemiseks. Esimesena köitis tähelepanu valgustatud Pieta, mis valmis Michelangelol 1499. Pärast 1972.a toimunud kallaletungi hoitakse kuju klaasi taga. Järgnesid San Sebastiano altar, mida valvamas Pius XI ja Pius XII kujud, Püha Sakramendi kabel, Püha Girolamo (Jerome), Pius X, jpt, lõpuks ristimiskabel 1697.

Suundusime Vatikani müüripidi muuseumi poole, et veenduda, kus see asub ja millal lahti.

Vatikan on linnriik, kus asub Rooma Paavsti residents, asub enklaavina Rooma lääneosas, mahub ära 0,44 km2le, elanikke 500 ringis. Linnal on oma postkontor, pangad, juriidiline süsteem, raadiojaam, kauplused ja päevaleht. Pangaautomaadis tuleb hakkama saada ladina keelega. 2,6 km pikkuse riigipiiri moodustab müür.

Jõuamegi muuseumi väravani. Kell on juba 8.30 õhtul. Väravad on alles avatud. Turvamehed seletavad, et kuu viimasel reedel ongi muuseum kaua lahti. Järjekorda ei ole, juhust ei või kasuatamata jätta. Muuseumikompleks on hiigelsuur, meil on ainult 1,5 tundi aega. Seame eesmärgiks pühamast pühama paiga, Sixtuse kabeli. Et sinna jõuda, tuleb läbida geograafiliste kaartide galerii, gobeläänide galerii, lõputute laemaalidega. Jõudsime Raffaeli piduruumidesse, kus Heliodorose väljaajamine templist, Ateena kool jpt. Ja siis Sixtuse kabel, mille lage Michelangelo maalis 1508-1512, seintel 12 hiigelfreskot erinevatelt autoritelt. Altari kohal Viimne kohtupäev Michelangelolt, mida ta maalis üksinda 7 aastat, mis valmis 1541.

Üsna oimetutena kõndisime väljapääsu poole, võimetutena enam midagi muud nägema. Turvamehed juba andsidki märku lahkumiseks.

Väljusime uhke keerdtrepi (arh Giuseppe Momo 1932) kaudu, mis omaette vaatamisväärsus. Kell oli juba üle 10ne. Saime ligi 2 tundi olla. Täiskuu särab taevas pea kohal.

23. oktoober +20° C

Seltskond suundub Vatikani.

Mail on Rooma Ülikoolile üleandmiseks kaasas Eesti-Itaalia sõnaraamat. Ülikoolilinnakusse sai sõita metrooga meie oma tänavast, Termini jaamas ümber istuda B-liinile Rebibbia suunas ja Mammolo peatuses välja tulla. Leidsime küll uhke raamatukoguhoone, ent sissepääsu andis otsida. Vajalik inimene sai leitud ja raamat üle antud ja tänuga vastu võetud.

24. oktoober +18° C

On pühapäev ja on otsustatud sõita mägilinna Tivolisse, kus asuvad vanade roomlaste suveresidentsid: Villa d`Este, Villa Gregoriana, Villa Adriana. Et kõike ei jõua korraga, valisime villa d`Este, mis asus südalinnas. Paavst Gregorius XVIle kuulunud villa asus linna teises otsas orus kuristikega seotult, Hadrianuse villa asus koguni 6 km linnast väljas. Need mõlemad võisid ikka suursugused ja põnevad olla.

Väikesed vahejuhtumid ka. Nimelt sõitsime rahumeeli bussi lõpppeatusse. Sattusime kalmistu väravasse. Olime mööda sõitnud. Õnneks soostus sama bussijuht meid tagasi sõidutama. Väljusime üsna kesklinnas.

Villa d`Este, linna kuulsaim vaatamisväärsus, on 16.saj ehitatud kardinal Ippolito d`Este jaoks. Veidi lossi, pigem kindluse, lagede ja seinakaunistuste ilu nautinud, siirdume aeda. Järsud terrassid on täis tipitud uhkeid purskkaeve. Uhkemad Viale delle Cento Fontane ja Fontana dell`Organo Idraulico, mis tänu hüdraulilisele süsteemile mängis omal ajal muusikat, mängib midagi tänapäevalgi. Aed ja purskkaevud on mõnevõrra väsinud, hekid siiski pöetud ja murud niidetud. Nautisime seda ilu mitu tundi.

Vatikani muuseumi õuel.