“Siin kardan ma kõige rohkem,” ütleb Liia oma Honda Civicu rooli keerates. “Külm ja lumehanged võtavad alati higi otsmikule. Mitte ei tea...”

Seekord läheb kõik õnneks – auto hange kinni ei jää, pea-tub õige värava ees. Ja Liia astub lumme vajunud väravat avama. Seegi läheb kohe õnneks – paistab õnnelik päev tulema.

“Mul mees käis hiljaaegu siin kangiga jääd lõhkumas, väravaalust puhastamas,” teab Liia õnne proosalist tagamaad.

“Kas sotsiaaltöötaja peab siis ka majahoidja olema?” imestab töövari.

“Sotsiaalhoolde töötaja peab tegema kõike, mis hooldataval vaja – leidma külmunud torule sulataja, mõõtma vererõhku, käima poes, olema seltsidaamiks, tooma küttepuud tuppa, raamatukogust leidma selle õige raamatu, apteegist rohud, vedama kaevust vee sisse, aitama hoolealusel iseenda eest hoolitseda,” loetleb kuus aastat sotsiaalhooldajana töötanud Liia Kuusik ühe hingetõmbega üles kõik, mis ta ametikohustuste hulka kuulub.

“Üldse oleks vaja mõnda meest appi sotsiaalhooldetööd tegema. Vallavalitsusest aidatakse küll alati, abivallavanem Vello Viiburg on mitmeid küsimusi lahendanud, Tiia Spitsõn on alati abiks.”

Soojad pannkoogid

“Üheksa ametit ja kümnes nälg...” teab töövari. Liia raputab selle vana kõnekäänu peale vaid pead ja astub inimpõlv tagasi suvilaks ehitatud majauksest sisse. Vari libiseb kannul, otse vastküpsetatud pannkoogi magusa lõhna sisse. Laud on kaetud. Igat pidi trimmis, hallide juustega vanaproua otsib kapist just moosi. Maasikamoosi.

“See ongi see, mis selles ametis rõõmu teeb,” sosistab ametnik. “Teadmine, et sa oled oodatud. Et sind iga päev kuhugi väga-väga oodatakse. Vahel – küll harva – isegi soojade pannkookidega.”

“Mina olen sünni järgi Liina, passi järgi Pavlina Paju,” tutvustab majaperenaine ennast. “Ainult seal, kus ma passi sain, sellist nime nagu Liina ei tunnistatud. Pavlinaks kirjutati – see oli Ülem-Soetukis, Siberis. Seal 1923. aastal ma sündisin.”

“Miks nii imelikus kohas?” on vari asunud seltsilise rolli, kuulajaks.

“Sinna saadeti möödunud sajandi alguses mõisnike eestvõttel igat masti inimesi.”

“Külmale maale,” on vari Eduard Vildet lugenud.

“Külm oli seal tõesti. Mina töötasin Siberis algklasside õpetajana,” räägib Pavlina. “1961 tulime mehe ja kolme lapsega Eestisse, Tallinnasse. 1980 ehitasime siia suvila.”

“Kus siis lapsed on, kas nemad ka külas käivad?” tahab vari teada.

“Poeg on kosmoseteadlane, elab Moskvas, Eestis pole tal midagi teha. Olen ise tema juures käinud, ka Baikonuril, venelaste kosmodromil. Poeg käib igal suvel mul külas.”

“Aga teised lapsed?” kiusab vari edasi.

“Vanim tütar on surnud, noorim elab aga Lätis.”

“Perekonnaseadus ütleb, et vanemate eest peavad hoolt kandma lapsed. Kui see pole võimalik, siis kohalik omavalitsus või riik,” ütleb nüüd Liia Kuusik.

Läbi Liia silmade

Selles majas on toimetused toimetatud, hooldataval toidukaup käes, suhtleminegi suheldud.

“Põhjanaabrid Eura vallast on väga kiitnud meie spordikompleksi – neil sellist polevat, kuidas sotsiaalhooldustöö tase soomlastega võrreldes on?” tahab vari nüüd teada.

“Siin on soomlastega võrreldes veel arenguruumi. Eura vald on ehitanud hooldust vajavatele inimestele oma elamurajooni. Seal on kõik abivajajad koos, isegi õu on ühine. Inimesed saavad suhelda, lihtsam ka hoolitseda. Oma hooldekodu on plaanis Harku vallalgi,” ütleb Liia Kuusik selle jutu lõpetuseks.

Väike Honda Civic võtab jälle tuure. Nüüd on vaja hooldatavad Tutermaalt Karjakülla sauna viia – kõik peavad ennast ka puhtaks pesema.

“Oluline on see, mis ma neile räägin,” ütleb Liia mõtlikult.

“Lähen ühele külla, tulevad teisedki vanurid kokku. Eriti suvel. Istume siis õues mitu tundi, ajame juttu. Nad ju suurt ringi ei liigu. Nii nad vaatavad valda minu silmadega, võtavad omaks minu suhtumise,” ütleb tänuväärt tööd tegev Liia Kuusik.
___________________________

Valla sotsiaalhooldustöötajad

  • Märtsi keskel tähistati maailmas sotsiaaltöö päeva.
  • Harku vallas on 4 sotsiaalhooldustöötajat, neist kaks on tööl poole kohaga.
  • Neil on kokku 37 hoolealust, kellest kõik ei vaja aastaringset abi; abivajadus on suurem talvel.
  • Kõik hooldustöötajad on saanud spetsiaalse koolituse.
  • NB! 1. aprillist hakkab vald kasutama eakate tarvis häirenupu teenust. Esialgu saavad teenust kasutada koduhooldusteenust kasutavad eakad.