Viie aasta möödudes, 7. mail 1992.aastal, kinnitati Eesti Vabariigi Ülemnõukogu poolt Roosna-Alliku valla omavalitsuslik staatus - sündis Roosna-Alliku vald. Esimeseks vallavanemaks valiti siinsete juurtega Allan Alev.

Valla sümboolika - vapi ja lipu kujundid sündisid koostöös vallavalitsuse, volikogu ja Riigikantselei sümboolikaosakonnaga.

Valla lipu ja vapi kujundid roosiõis ja heraldiline allikamärk viitavad valla nimetusele Roosna-Alliku. Roos tuleneb aadlisuguvõsa Rosenite, kellele kuulus 17.saj -

18. saj. siinne mõis, nimest ja allikamärk meenutab, et siin asuvad Eesti ühed veerikkamad allikad.

Lipu ja vapi sinine värvus sümbiliseerib lootust ja nooruslikkust, samuti vett, kui looduse üht põhielementi. Hõbedane värv on puhtuse ja vaimsuse võrdkuju.

Roosna-Alliku valla lipu ja vapi kavandi kinnitas Riigisekretär 29. novembril 1995.

Valla arenguloos on olnud nii ilusaid kui ka raskeid aegu.

Eriliselt raske oli sügis 1992, kütteperiood oli alga-mas, kuid kütusemahutid olid tühjad nii Roosna-Allikul kui ka Viisus. Vastse valla juhtidel tuli langetada raske otsus, võtta Maailmapangalt kütuse ostmiseks laenu. See ränk laenukoorem lasub veel praegugi valla õlul ja mõjutab oluliselt valla praegust finantsolukorda ja arengut.

Keerulisem aeg oli ka siis, kui põllumajandusreformi käigus endine tugev Alliku sovhoos lagunes. Kriitiliseks muutus olukord, kui Viisu ja Alliku põllumajandusühistud pankrotistusid, siinne traditsiooniline põllumajandustegevus oli hääbumas.

Vallas valitses tööpuudus, väga paljud pered lahkusid, korterid jäid tühjaks, põllumaad umbrohtusid.

2008. aasta lõppedes algas taas mõõnaaeg. Töötus kasvas jõudsalt ja inimeste toimetulekuvõime langes. Valitsus kärpis olulisel määral valla tulubaasi. Finantsolukorra parandamiseks olid töötajad ja ametnikud sunnitud siirduma tasustamata puhkusele.

Nüüdseks on rasked ajad üle elatud ja vald on tõusuteel ning loomas suuremaid väärtusi elukeskkonna parandamiseks. Roosna-Alliku valla elanikud on väga innukad projektiideede elluviijad. Võimalusi on avardanud maaelu arendamise programm Leader ja muud EL-i abiprogrammid.

20. aasta jooksul võib saavutuseks lugeda seda, et toimivad kool, lasteaiad, raamatukogud, rahvamajad, vallaelanikele on tagatud sotsiaalteenused ja arstiabi. Täname kõiki, endisi ja tänasid töötajaid valla arengule kaasaaitamise eest!

Valla algusaastatel moodustati hulgaliselt ettevõtteid, nüüdseks on alles jäänud tugevamad, kes oluliselt mõjutavad valla elukvaliteeti ning pakuvad paljudele vallaelanikele tööd. Tänu Rebruk Farm OÜ -le on alles põllumajandustootmine ja viljakad põllumaad on haritud. Iga täna tegutsev kohalik ettevõtja on andnud hindamatu panuse valla kestmajäämisse. Tänavu täitub meie valla 20. tegevusaasta. See, kas nimetatud aeg on pikk või lühike, ei olegi tähtis. Oluline on, et valla rahvas soovib ise omi asju korraldada ja arendada.

Tänaseks on vallavolikogu ja - valitsuse tegevusaeg pikenenud neljale aastale. See on vastutusrikas aeg, sest oodatakse uusi arendusi ja parimaid tulemusi.

Täna on paljugi, millest ühiselt rõõmu tunda, kuid ka valdkondi, mis vajavad läbimõtlemist ja sisukamat koostööd. Üheskoos tehes loome siin hea töökeskkonna ja mõnusa elupaiga.

Valla 20. aastapäeva tähistamise pidulik kontsert-aktus toimub reedel, 11.mail kell 16.00 Roosna- Alliku Rahvamajas. Tähistame seda üheskoos. Palutud on kõik, kellele oma vald on hea ja kallis.