Tegemist on väiksema maja suuruse suitsuahjuga, mis on nüüd Rannarootsi muuseumi eksponaat. Et ahi on täiesti töökorras, oli juba samal hommikul järele proovitud. Kalamees Ants Kari toodud 160 lesta oli enne külaliste saabumist juba suitsuse meki juurde saanud ja kohaletulnud said veenduda, et lest maitseb hea.

Kahe kambriga suitsuahi jõudis Rannarootsi muuseumisse lähedalasuvast Sadama 16 õuest, kust selle avastas Tõnis Padu. Omal ajal kuulus see kalurite ja kalakaupmeeste suguvõsale Mensastele. Ahju viimased omanikud Mait Saar ja Tõnis Stamberg olid nõus selle muuseumile annetama.

Muuseumile annetati 1,8 miljonit krooni

Rannaraootsi muuseumile tuli hiljuti ka teine rõõmustav uudis: Rooslepa juurtega noarootslased Eva ja Bengt Heyman annetasid muuseumile 1,1 miljonit Rootsi krooni, mis Eesti rahas teeb ligi 1,8 miljonit krooni.

Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul pöördus perekond Heyman paar nädalat tagasi tema poole sooviga muuseumi toetada. Läinud nädalal, kui muuseum oli annetajaile oma plaane tutvustanud, teatasid Heymanid oma lõpliku otsuse: miljon Rootsi krooni annetatakse investeeringuks ja 100 000 muuseumi tegevuse toetamiseks.