Rudbecki ligi 1000 õpilast saavad valida kaheksa õppesuuna vahel. Loodusainete suunal geograafia ainekava valinud õpilased osalevad igal aastal õueõppes. Kuna üks ainetund jääb praktiliseks loodusetundmiseks lühikeseks, siis erinevate fondide rahalisel toetusel võimaldatakse mitmepäevane üritus läbi viia klassiruumist väljas. Eelmisel aastal kutsusid rootslased ka Saue kooli õpilasi osalema, seekord siis juba teist korda.

Esimene päev oli tutvumispäev. Rootslased näitasid meile oma koolimaja, viisid meid sööma ja õhtu veetsime tutvumismänge mängides. Hämmastas rahu ja vaikus selles suures koolimajas.

Teine päev oli geograafia päev. Sõitsime Haga parki - kuninglikku parki, mis on rajatud kuningas Gustav III poolt 18. sajandil. Nautisime kevadist rohelust, uurisime geoloogilist aluskorda ja mandrijää poolt kujundatud maastikke. Soodsaid looduslikke tingimusi ja kauneid vaateid on ära kasutatud pika ajaloo vältel ja ka tänapäeval. Haga pargis on kroonprintsess Victoria ja tema abikaasa Danieli kodu. Kui eelmisel aastal saime seal lähedal vabalt jalutada, siis selleks korraks oli piirkond külastajatele suletud. Edasi liikusime Skanseni vabaõhumuuseumi, mis on asutatud 1891. aastal ja on vanim omataoliste hulgas Euroopas. Nägime üle 150 ajaloolise ehitise, nende ümber askeldamas vastavalt ajastule kostümeeritud inimesi. Loomaaias köitsid õpilasi Rootsile omased loomad. Rühmatööna võrdlesime Rootsi ja Eesti loodust, hindasime majandustegevusest tingitud keskkonnaprobleeme. Päevasündmused talletati õpimapina ja suure hulga fotodena. Õpilaste hulgas on lausa professionaalseid fotograafe, kelle pilte saame vaadata 6. mail, kui rootslased Sauele tulevad ja rühmad teevad kokkuvõtted keskkonnaprojektist.

Viimane päev oli Stockholmis kui maailmalinna päev. Imetlesime panoraamvaadet Põhjamaade Veneetsiale, jalutasime läbi vanalinna kitsaste tänavate ja külastasime ajaloomuuseumi. Kasutamata ei jäänud ka Stockholmi kui põhjamaise disaini ja rahvusvaheliste trendide näitelava. Huvi on, miks mitte?!

Tore, et Saue Gümnaasiumi 11-ndate klasside õpilastel on võimalus osaleda projektipõhises integreeritud avastusõppes. Kõik õpilased, kes agaralt kaasa lõid, on nüüd laiema silmaringiga ning huvituvad meid ümbritsevast keskkonnast. Rootslased on mõistnud, et õues-õppes osalemine on atraktiivne, tõstab loovust ja arendab ettevõtlikkust ning kujundame seda ka Saue noorte hulgas.