Ent selle kokkuleppe sõlmimisele eelnes nii vallavalitsuse kui soojatootja OÜ Avoterm töötajate tõsine töö, milleta oleks riigiasutuse sulgemise tõttu Rummu elanikel tulnud maksta kõrget küttehinda.

Kui sai selgeks, et Murru vangla 2012. aasta lõpus suletakse, alustas vallavalitsus süsteemset tegevust, et kindlustada Rummu aleviku elamud ja asutused ka tulevikus toasoojaga. Kõigepealt tellis vallavalitsus OÜ Pilverolt Rummu aleviku energiamajanduse arengukava. Selles jõuti järeldusele, et kõige mõistlikum oleks ehitada Rummule uus hakkepuidul töötav katlamaja, mis oleks seni vangla territooriumil asunust ka soojatarbijatele lähemal. Odavama taastuvenergia kasutamine ning lühemad soojatrassid võimaldaksid toota soojust hinnaga 50-60 eurot/MWh. Möödunud aastal eraldas vallavolikogu uue katlamaja ehitamiseks kinnistu asukohaga Kooli tn 6a.

Toetudes teadlaste poolt väljatöötatud arengukavale, esitas OÜ Avoterm 2012. a suvel Keskkonnainvesteeringute Keskusele projekti toetuse saamiseks, mille abil taheti ehitada uus hakkepuidul töötav katlamaja. Paraku KIK ettevõtte taotlust ei rahuldanud. Ja kuigi riik 2012. aasta lõpus vangla sulges, jäi 2013. aasta esimesel poolel soojuse hind samaks - 97,64 eurot/MWh. Aga oli ka selge, et soojaettevõte ei saa lõpmatult kahjumis jätkata.

Vasalemma Vallavalitsus kutsus 16. mail 2013 ühise laua taha nii soojatootja OÜ Avoterm juhatuse liikme Mati Sarapi kui ka korteriühistute esindajad. Koosolekul jõudsid korteriühistute esindajad seisukohale, et edasise tegevuse osas tuleb kindlasti võtta otsuseid vastu ühiselt. Rummu alevikus ei ole kinnitatud kaugküttepiirkonda ning kõigil soojatarbijatel on võimalus endal otsustada, kas osta soojust 2013/2014 kütteperioodil OÜ Avotermilt või leida muu lahendus. Kui otsustatakse elamutele individuaalsete katlamajade ehitamine, siis tuleks seda teha kõigil. Vallavalitsus organiseeris 24. mail 2013 Eesti Soojuspumpade Liidu infopäeva, kus tutvustati korterelamute soojaga varustamise võimalusi soojuspumpade baasil. Samuti konsulteerisid korteriühistute esindajad mitmete maakütet ehitavate ettevõtetega, kuid kõik need lahendused eeldavad suuremahulist ja kallist ehitustööd.

Hetkeseis on niisugune, et OÜ Avoterm esitas 15. augustil uue taotluse Keskkonnainvesteeringute Keskusele, et saada toetust katlamaja ehitamiseks asulasse. Kui taotlus rahuldatakse, lubas vallavalitsus omalt poolt aidata detailplaneeringut koostada ja finantseerida. Selline lahendus on vallavalitsuse hinnangul Rummu aleviku soojamajanduse probleemide lahendamiseks hetkel kõige parem valik. Ettevõte on aga lubanud sellel kütteperioodil jätta soojahinna tõstmata.