Saareelanike tegemistel hoiame ka mitmeti silma peal, see töö on igapäevane. Jaanipäeval tavapäraselt saabus ka politsei mandrilt, kuid ühtegi rikkumist ei tuvastanud. Nagu nad isegi ütlevad - meie kohalviibimine on juba profülaktika.

On ka murekohti. Kõige suurem probleem, mida juba pikka aega jälgime ja püüame süüdlasi tabada, on liiklusmärkide ja veel mõnede objektide pidev auklikuks tulistamine. Märgid asendatakse aga mõne aja pärast on need jällegi auklikuks lastud. Tegu on esiteks kellegi vara rikkumisega, teiseks äärmiselt ohtliku tegevusega, kus halva juhuse korral võivad viga saada ka inimesed. Kuuliaukude uurimisel on tuvastatud, et mõnel puhul on tulistamise suund olnud tee poole. Kui kellelgi on infot selles asjas, siis palun kindlasti mulle teada anda.

Mure on autojuhtidega, kes autoga veepiirile või suisa merre sõidavad. Siin on mitu probleemi. Üks on see, et tihti sõidetakse üle maaomaniku maa ja lõhutakse ära pinnas. Teiseks reostus. Kui õli või määre, mis paratamatult masinatelt lekib, satub vee piirile, siis tuulise ilmaga uhutakse see merre. Vahe on selles, et kui see leke satub pinnasesse, siis maapind suudab aastate jooksul selle neutraliseerida. Vette sattudes aga seisab see vee pinnal, valgub laiali ja kahjustab otseselt loodust. Ja muidugi ikka see prügi. Seda jäetakse kõikjale - randa ja bussipeatustesse - seetõttu sõidan ringi prügikotid autos ja korjan kokku kus vaja. Tahaks ju ikka, et meie saar viisakas välja näeks.

Omaette teema Vormsil on lõhkekehad. Neid tuleb ikka ja jälle välja nii pinnasest kui merest. Palve kõigile inimestele: «Palun ärge teisaldage neid! Jätke sinna kus on ja andke teada kas mulle või päästeametile».

Toon siinkohal mõned juhtumid. Keegi oli toonud paar suve tagasi kolm mürsku Hullo prügiplatsile. Teatati, et Saxby muuli juures on millegi najale toetatud mürsk. Kohe ei olnud võimalik sündmuskohale minna, hiljem seda mürsku seal enam ei olnud. Kas tõesti oli kellelgi seda vaja? Keegi teatas, et naabrimehel kodus aias on mürsk. Kohale minnes selgus, et oligi kaevu ääres pesuvanni all. Ja väga võimas, 150mm-ne. Selliseid Vormsil üldjuhul ei leidu. Lõhkajad olid hädas, et leida nii võimsa mürsu lõhkamiseks ohutut paika, kuna see nõudis ohutusraadiust 700 meetrit. Õnneks ei ole meil midagi hullu juhtunud, aga hoidku jumal kui peaks juhtuma.

Heakorrast rääkides peab ütlema, et jõustunud heakorra eeskirjal on positiivne mõju olnud. Palju rohkem on hakatud kinnistuid hooldama. Mõnigi krunt on saanud päris uue näo. Oleks vaja juba rohkem neid, kes niitmise teenust pakuksid. Heakorra sügisene ülevaatus on veel tegemata, siis vaatame üle ka valla teeaugud. Raha korralikuks teeremondiks vallal napib, aga kus sellest abi, veetakse esmaabiks täidet peale.

Keskkonnainspektsioonil on menetluses kaks juhtumit Vormsilt, kus Väinamere hoiualal on kerkinud ebaseaduslikud ehitised. Tõenäoliselt tuleb nende puhul likvideerimise nõue.

Tulekul on talv ja rahvast saarel vähe. Hoiame siis külades kõik oma silmad lahti ja peame nö naabrivalvet. See on ikka esimene ja kõige tõhusam vahend kutsumata külaliste vastu.