Veidi küla ajaloost. Sääsküla küla territooriumil teostatud kaevamistel on leitud inimasustuse jälgi juba II aastatuhandest eKr. Praegune Sääsküla on tekkinud kolme ajaloolise küla - Lohala, Sääsküla ja Aniste küla liitmisel ENSV Ülemnõukogu Presiidiumi seadluse alusel 1977.a. Samal aastal viidi küla Albu külanõukogu alt Ambla külanõukogu alla.

2003.a anti Sääskülale Järvamaa aasta küla nimetus. Sääsküla külal on oma lipp, vapp, tunnuslaul ning arengukava. Sääsküla Külaselts on välja andnud küla ajalugu tutvustavad trükised "Lohala küla perede lood" (2006) ja "Sääküla oja kallastel" (2009). 2007.a korraldatud pärandkultuuri inventuuri tulemusena selgus, et Ambla vallas on säilinud ligi 40 rehielamut, suur osa neist (10) Sääskülas: Kalamäe, Kuke, Vana-Hansu, Sinika, Lepiku, Arulepiku, Andrese, Taneli, Lepa, Pajuaugu. Seetõttu on kogu küla tervikuna üks suur vaatamisväärsus oma hoolitsetud väljanägemisega, kuhu igal aastal lisandub midagi uut. Külatee ääres asuvad lipuplats, teadete tahvel, kunstnik Ebe Trambergi joonistatud külakaart, kauguste määraja ja külarahva ühistööna valminud üle Sääküla oja viiv Ilmi sild. Tee ääres tervitab läbisõitjaid Taavi Pirki 2009.a valminud puuskulptuur "Sääsküla perepuu". Külas on olemas lastemänguväljak, kelgumägi, suvine külamaja ja peoplats.

Paljud juubelikalendri sündmused pole veel oma õiget kuupäeva leidnud, kuid eks needki saavad varsti kindlaks määratud. Teada on, et 15. veebruaril kell 12 avame külamaja juures pidulikult uue kelgumäe. 2013.a vedasid suured autod pinnast kokku ja sellest sai päris suur küngas, kus lastel turvaline kelgutada - liug ei lõpe sõiduteel ja puud ei sega samuti. Avaüritusel toimuvad võistlused, tehakse saanisõitu, pakutakse sooja jooki ja kõlab muusika. Oodatud kõik, kellel vähegi soovi talvel lustida. Tuleks vaid lund. Avaüritust toetab rahaliselt Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupp.

Suur juubeliüritus ja külakokkutulek toimuvad 9. augustil külaplatsil. Selle kuupäeva võivad kõik, kellel Sääskülaga sidemed, juba endale kalendrisse sisse kanda, kui suure pidupäeva. Päris täpselt veel ei tea, mis toimuma hakkab, kuid ilma üllatuste ja avamisteta see päev kindlasti ei möödu. Lisaks on plaanis ka suvine spordivõistlus ja oodata on erinevaid tuntuid külalisi oma programmidega. Kutsuks siin kohal külarahvast aktiivselt kõigist üritustest osa võtma ja samuti hoolitsema oma kodu hea väljanägemise eest, sest ootame sellel aastal külla palju külalisi.