Evald Piirisild hakkas maalima 2000. aastal. Esimesed maalid kujutasid unenägusid ja nägemusi. Need olid hingepildid teispoolsusest, mis valmisid Soomes üksikul saarel elades, kus loodusel oli eriti tugev mõju. "Suhtlesin hingemaailmaga. Selline suhtlemine paneb mõistma elavat loodust ja seda austama," rääkis mees.

Veelgi innukamalt hakkas ta maalima pärast 2002. aastal Naissaarel toimunud indiaanilaagrit, kus indiaanlastega koos higistamistelgis tipis veedetud tundide järel toimus mehe hingeline taassünd. "Maalida ei saa, kui sisemine energia on sassis või on probleemid," kinnitas ta. "Maalida saab siis, kui oled kõigest vaba."

Maalid Eestimaa ajaloost

Linnuseid hakkas Evald Piirisild maalima 2005. aastal. Esimene pilt valmis Paide linnusest, samas tekkis idee maalida ka vallitorni. Järgmiseks maalis mees Haapsalu piiskopilinnust ja seejärel hakkas pildirida aina kasvama, sest kui kolm pilti oli maalitud, tuli tunne, et nii võikski jätkata. Näitusel on pilte üle kolmekümne. Purtse ja Toolse linnust maalides ööbis mees samas paigas. Siis muutus maalimine eriliseks. "Siis tekkis õige tunne ja rännak ajas 700-800 aastat tagasi aega, kui meie esivanemad neid ehitasid," rääkis Piirisild. Nüüdseks on tal veel jäänud maalida vaid umbes viis linnust, siis on kõik sellised ajaloolised paigad läbi käidud ja ära maalitud.

Kõigi maalitud paikade kohta on Evald Piirisild kõigepealt infot kogunud, materjale lugenud ja uurinud ning ka ise Wikipediasse infot juurde lisanud. "Eestimaa ajalugu on huvitav lugeda ja teada, kes on olnud ja mis on juhtunud enne meid," ütles mees, kes on indiaanlastega koos läbi teinud šamaanirännaku ning saanud indiaanlastelt hingenimeks Kotkasulg. "Mul peab maalimiseks tekkima soov või palve. Minu palve on kohtuda esivanematega."

Oma šamaanirännakul mehe soov täituski - ta nägi mäenõlva ja koopasuud ning lõkke ääres esivanemate hingi, kes talle teed juhatasid. "Nad näitasid, et orust läbi minnes on paremal hingede maa, vasakul teerada päikeses - sinna pidingi minema," jutustas mees, kes on õppinud reikit ja indiaanlastega laagris veedetud päevade järel tundnud hinge avanemist.

Energia loodusest

Ajaloohuvi ja maalimispisiku päris Evald Piirisild oma isalt, kunsti õppis ta Tallinna 43. keskkooli kunstiringis. Evald tunnetab eriliselt tugevat sidet loodusega, selle tunnetuse juured ja loodusearmastus on pärit vanaemalt, kes elas Nelijärvel. Maalides saabki ta energiat loodusega suhtlemi sest. "Oleme ju vaid pisikesed universumi tolmukübemed," ütleb Evald.

Mööblitisleri eriala on Evaldit viinud mööda maailma väga paljudesse paikadesse. Kõikjal püüab ta osa saada ka kohalikust kultuurist ja ajaloost. Tuleval aastal on mehel plaan minna omal käel Lõuna- Uraalidesse rändama, et uurida vana aja elu. "Lähen kohtuma oma esivanemate elukohaga," ütleb ta ja usub, et saab selle reisiga uue huvitava kogemuse.

Linnusemaalide näitus on kujunenud rändnäituseks - seda on saanud rahvas vaadata Türil, Paides, Purtses, Rakveres, Kuressaares, Padisel ja Stockholmis Eesti majas. Viimsi Huvikeskuses on näitus avatud septembrikuu lõpuni.