Siin töötab 61 aineõpetajat, täiskohaga logopeed ja psühholoog ning IT-spetsialist.

Eriline geograafiline asend Tallinna läheduses seab meie koolile kõrgendatud nõuded.

Lapsevanemad võrdlevad meid tihti Tallinna linna koolidega ning koolile on seatud kõrged ootused.

Aastate jooksul on välja kujundatud turvaline, kaasaegne, erinevaid võimalusi pakkuv õpikeskkond ning ka järgnevatel aastatel soovime sellega jätkata. Saue Gümnaasiumist on kujunenud linna keskus, kool on avatud õpilaste jaoks 7.30 - 22.00. Lisaks kooli huviringidele on meie kooli õpilastel võimalik osaleda huvikeskuse ja muusikakooli tegemistes. Õpilaste käsutuses on spordikompleks, ujula ja linnaraamatukogu.

Aastate jooksul on Saue Gümnaasiumis välja kujunenud oma traditsioonid, kooli sümboolika ja koolivorm.

Saue Gümnaasium on alati pakkunud oma õpilastele konkurentsivõimelist haridust. Kindlustunnet loovad meile faktid, et põhikooli ja gümnaasiumi lõpetajate riigieksamite keskmised tulemused on aastaid olnud tunduvalt kõrgemad riigi keskmistest. Meeldiv on ka tõdeda, et 75-80% meie põhikooli lõpetajatest jätkab õpinguid oma koolis.

Põhikooliosas on neljadele-viitele õppijaid 54-57%, klassikursuse kordajaid põhikoolis ei ole ja täiendavat õppetööd rakendatakse suve hakul 3-4% õpilastest.

Positiivse kogemuse oleme saanud ka kahest rahvusvahelisest uuringust. Kuulusime rahvusvahelise loodusainete uuringu TIMSS 2003 valimisse ning tagasiside oli meie jaoks rõõmustav: meie laste teadmised matemaatikas ja loodusainetes ületasid nii maakonna kui ka riigi keskmisi tulemusi.

Rahvusvahelise õpilasuuringu PISA 2009 (toimub iga 3 aasta tagant ja mõõdab eri riikide õpilaste teadmisi kolmes valdkonnas: loodusteadustes, matemaatikas ja funktsionaalses lugemises) põhjal on kõik meie õpilased omandanud kolmes uuritud valdkonnas baastaseme. Kesktaseme saavutas 86-87% õpilastest ja IV või kõrgema taseme 45-53% õpilastest (loodusteadustest 50%, lugemises 45%, matemaatikas 53%). Nende lugemistulemustega oli Saue Gümnaasium Šanghai (Hiina) järel maailmas teine ja matemaatikas Šanghai ja Singapuri koolide järel kolmas. PISA (Programme for International Student Assessment) uuringut korraldab maailma majanduskoostöö ja arengu organisatsioon (OECD) ja see on suurim rahvusvaheline õpilaste õpitulemuslikkuse uuring. PISA testi eesmärgiks on paremini mõista meie noori, nende õpimotivatsiooni, saavutusi ja eelistusi õppetegevuses. Õppetöö korraldamisel põhikoolis oleme kavandanud konkreetsed rõhuasetused:

I kooliastmes toimuvad lisatunnid eesti keeles, matemaatikas, kaunites kunstides. Alates 3. klassist toimub arvutiõpetus läbi ainetundide, II ja III kooliastmes toimuvad lisatunnid eesti keeles, matemaatikas ja loodusainetes. Meie 7. klasside õpilased teevad aga loovtöö, projektitöö kas individuaalselt või rühmatööna. Põhikoolis ei õpetata ühtegi ainet tasemegruppides.

Koolis töötab ka õpiraskustega õpilaste klass ja käitumisprobleemidega õpilaste klass.

Lisaks igaaastastele põhikooli lõpueksamitele on VIII klassides traditsiooniliselt matemaatika üleminekueksam.

Saue Gümnaasium pakub gümnaasiumiõpilastele 3 õppesuunda: loodusteaduste õppesuund, audiovisuaalse meedia õppesuund ning inglise keele ja matemaatika õppesuund. Vastavalt õppesuunale on lai valikainete süsteem (32 kursust), õppekäigud, muuseumitunnid, uurimustööd ja ka väljakujunenud koostöö ülikoolidega (Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Ülikool). Õppimine gümnaasiumiastmes nõuab aga igapäevast tööd ja pühendumist seatud eesmärgi saavutamiseks. Kindlasti seab see suured nõuded ka õpetajale, eeldab kursuse ja iga ainetunni väga head ülesehitamist, esitab väljakutseid õpetaja kutsemeisterlikkusele. Sellele aitab kaasa ka võimalus tasustada motiveerivalt head ja pühendunud õpetajat.

Saue Gümnaasiumi õpilaste ja õpetajate koostöö tulemusena on gümnaasiumiastme õpilaste riigieksamite tase olnud aastate vältel võrdne Eesti keskmisega või sellest kõrgem (2011.a. keskmine punktide arv 69,2).

Gümnaasiumilõpetajad valivad kohustusliku eesti keele eksami kõrval sagedamini inglise keele, matemaatika, ühiskonnaõpetuse ja bioloogia eksami. Igal aastal esineb valikus 7-9 õppeainet. Aastate jooksul on olnud pidevalt head eksamitulemused eesti keeles, matemaatikas, ühiskonnaõpetuses, inglise keeles, bioloogias, geograafias, vene ja saksa keeles.

Kuid kindlasti ei ole hea haridus ainult kõrged riigieksami tulemused ja kohene edasiõppimine kõrgkoolis.

Kuigi Saue Gümnaasiumi lõpetajatest jätkab igal aastal 80% õpinguid erinevates ülikoolides ja kutseõppeasutustes (ka välisriikides), ei ole ju see ainuke gümnaasiumiastme eesmärk.

Eesmärgiks on ikkagi haritud, laia silmaringiga, kohusetundliku, loova, ettevõtliku, väljakujunenud väärtushinnangutega ja oma riiki väärtustava noore inimese kujundamine.

Head õpitulemused ja soov kogeda midagi uut tagavad aga ka tulevikus võimaluse osaleda elukestvas õppes.

Kindlasti on õpilase arengu seisukohalt väga oluline osalemine rahvusvahelistes projektides, õpilasvahetused Soome ja Rootsi koolidega läbi keskkonnaalaste projektide, õpilasvahetused Ukraina ja Leedu (Klaipeda) koolidega aitavad kaasa õpilaste silmaringi avardamisele ja võõrkeeleoskuse paranemisele.

Millisena ma näen Saue Gümnaasiumi tulevikku ja millised on peamised probleemid lähiaastatel?

Eelkõige tuleb lahendada kooli ruumikitsikuse probleem.

Juba sellel sügisel avame eeldatavasti 4 esimest klassi. See toob kaasa teise klassi õpilaste üleviimise II vahetusse tundide algusega kell 13.00.

Vajame söökla laiendust, väikeklasse õpiraskustega õpilastele, uut kaasaegset töö-ja tehnoloogiaõpetuse klassi, uut arvutiklassi, õppelaboratooriumi, ruumi õppevahenditele ja ruume pikapäevarühmale.

Olen Saue Gümnaasiumi juhina 25 aasta jooksul tutvunud viie algklasside (gümnaasiumi ?) maja projektiga. Loodan, et tänane töösolev projekt on viimane ja 2013. aastal alustavad meie kõige nooremad õpilased uues õppehoones.

Tulevikus näen ka põhikooli ja gümnaasiumiastet tegutsemas ühtse koolina (3 õppesuuna pakkumine on võimalik ka kahe paralleelklassi olemasolu korral).

Ja võib-olla tasub kaaluda Saue Huvikeskuse ja Saue Muusikakooli liitmist Saue Gümnaasiumiga, et pakkuda meie õpilastele suuremaid valikuid nii põhikoolis kui ka gümnaasiumiastmes.

Vastavalt Saue Gümnaasiumi visioonile oleme ju jätkusuutliku ja motiveeriva arengukeskkonnaga uuendusmeelne kool, kes toetab harmoonilise isiksuse kujunemist ning elukestva õppe põhimõtteid.