Peaettekandega esinesid XIIa klassi õpilased Mikk Kalamees ja Hans-Toomas Saarest, kes osalesid eelmise aasta kevadsuvel rahvusvahelises projektis "Baltic Sea Challenge - Cities for the Healthier Sea" Osavõtjad valisid koha Läänemere ääres, et viie nädala jooksul teha igal nädalal foto, millest valmis seeria. Võistlejatel tuli märgata ja kirjeldada valitud asukohas ilmnevaid, Läänemerega seotud muutusi.

Järgnesid Soome õpilaste ettekanded prügikäitlemisest ja kliima soojenemisest. Seejärel valis iga rühm teema, et võrrelda Eestit ja Soomet - kas koolisüsteemi, rahvusloomi ja -taimi, majandust või keskkonnaprobleeme.

18. aprill oli Ida-Viru päev, et tutvuda Eesti tähtsama tööstuspiirkonnaga ja hinnata sealset keskkonnaseisundit. Põlevkivikaevandamise ja selle töötlemise tehnoloogiad elektrijaamas said kindlasti paremini selgeks: oma silmaga nähtu ja töölehe täitmine aitab paremini mõista neid keerukaid protsesse. Looduskaunil Valaste joal uurisid õpilased klindilt avanevaid kivimikihte ja nautisid kevadist vett. Kivimimuuseumis leidis nii mõnigi enda õnnekivi ja tutvus teiste huvitavaid mineraalidega.

19. aprill oli looduse päev. Muraste looduskoolis tutvusime erinevate ökosüsteemidega. Mere äärest leidsime hulga rändkive, mille mandrijää Soomest siia oli kandnud. Rannast korjas igaüks enda jaoks põneva või meeldivama asja, et hiljem teistele selgitada, miks just see talle silma jäi. Päeva mahtus matemaatikatund õues, „kahe minuti mäng" ja klassikaline kaardiga orienteerumine.

Retk kulges piki rannikumadalikku ja lavamaale jõudmiseks tuli piki klinti üles ronida. See tekitas elevust. Kui jõudsime päikesepoolsele nõlvale, kus oli soojem, tervitasid meid sinililled. Loodusmatk lõppes värskendava kasemahla, sooja tee ning hinnanguga nähtule ja kuuldule.

Projektis osalejad hindasid päevi toredateks ja huvitavateks: sai omandada uusi teadmisi läbi praktilise õppe, praktiseerida inglise keelt ja leida uusi sõpru. Järgmine keskkonnaprojekt toimub Soomes tuleva õppeaasta sügisel.