Moldova Vabariigi suursaadik Victor Guzun on sauelastele hästi tuntud. Oli ju tema see , kes korraldas läinud aastal Saue linnas moldova kultuuriõhtu ning astus ise üles lauljana. Meie kodune ja roheline linn meeldis talle. Sealt ka ettepanek koostöö sidemete sisseseadmisest Saue ja Codru linnade vahel.

Mõeldud-tehtud.

21.-22.veebruarini viibiski Codru linna kaheliikmeline delegatsioon eesotsa linnapea Vladimir Munteanuga meil külas.

Codru linn asub riigi pealinna Chisinau vahetus läheduses ning kuulub halduslikult selle koosseisu. Codrus elab umbes 20 tuhat inimest ning linna pindala on pea 3000 hektarit. Haridusasutustest tegutsevad linnas lasteaed-algkool, algkool, gümnaasium, erivajadustega laste kool ja kirjanduslütseum. Linnale annavad oma näo ettevõtted, millest tuntumad on riigiettevõte „Codru", veinitehas „National Vin" ja alkoholi kvaliteedi hindamise keskus „Vierul".

Külalisi huvitasid üsna mitmed tegevusvaldkonnad. Olulisematena olgu välja toodud IT arendamine kohalikus omavalitsuses, esmatasandi demokraatia areng, keskkonnaalane koostöö, hariduse kaasajastamine, laste mänguväljakute-ja spordirajatiste rajamine ning heakorra tagamine.

Kõiki neid teemasid käsitlesime nii omavahel kui ka riigi tasandil. Välisministeeriumis võttis meid vastu välismajanduse ja arengukoostöö osakonna peadirektor Andre Pung, kes lubas võimetekohast abi. Riigikogus võõrustas külalisi Riigikogu saadik Kalev Lillo ning ka Harju maavanem Ülle Rajasalu lubas igakülgset kaasabi koostöö edendamisel.

Saue linnas külastasime noortekeskust, lasteaeda, gümnaasiumit, muusikakooli, huvikeskust ning Pauligi maitseainetehast.

Õhtul osalesid meie moldova sõbrad Eesti Vabariigi 94.aastapäevale pühendatud kontsertaktusel Saue Kontserdisaalis.

Visiidi tulemusena kirjutasid kahe linna linnapead Harry Pajundi ja Vladimir Munteanu alla koostöö protokollile.