Prognoosimatu sissekirjutamisbuum

Olukorra, kus 82 last oma valla koolidesse õppima ei mahu, taustal on mitmed tegurid. Ühelt poolt seadusandlikud piirangud eelmisel aastal kehtima hakanud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse näol, teiselt poolt uued vastuvõtueeskirjad Laagri Koolis, millega varasemad koolikatsed asendati uute kriteeriumitega, mis seavad eelisolukorda need, kellel õde-vend juba õpib koolis ning seovad kooli pääsemise ametliku vallaelaniku staatusega.

Just viimane tõi kaasa prognoosimata sisseregistreerimisbuumi möödunud aasta lõpul. "Asjaolu, et meie elanike seas on nii palju neid, kellest uute sisseastumiseeskirjade kinnitades avalikes registrites märkigi ei olnud, seda ei olnud võimalik ette prognoosida," leiab abivallavanem Tiia Allas.

Pinget lisasid ka Tallinna koolide uued vastuvõtueeskirjad, mis avaldati alles märtsikuu keskel ja mis erinevalt varasematest aastatest välistasid mitte-tallinlaste võimalused kandideerida linnakoolidesse. "Senine aastatepikkune kogemus ütleb, et vähemalt paarkümmend peret valis ikka mõne Tallinna kooli," selgitab haridusnõunik Liivi Siim.

Abivallavanema sõnul on küll omavalitsuse kohustus lastele koolikohad tagada, aga: "Kui võimalusi kohapeal ei leidu, siis koostöös teiste omavalitsustega ja seda olemegi teinud, pakkudes kokkulepete alusel piirkondlikeks koolideks Pääsküla ja vähemas osas ka Saue Gümnaasiumi".

Koolibussiliin pikendatakse Pääsküla Gümnaasiumini

Pääsküla Gümnaasiumisse suunatud vanematele tegid muret transpordiküsimused kooli ja kodu vahel, selles osas öeldi kindla lubadusena välja, et vald garanteerib igal juhul koolibussi transpordi.

"Hetkel on bussiteenuse riigihanke protsess korraldamisel. Augustikuuks kaardistame koolibussiliinide ja peatuste täpse vajaduse ning enne kooliaasta algust antakse teada marsruudid. Pääsküla Gümnaasium asub 5 minuti tee kaugusel Laagrist ja koolibussi liini pikendamine ei ole mingi probleem. Pääsküla Gümnaasiumi tunnid algavad ka hiljem, kui Laagri Koolis," palub Allas vanematel mitte muretseda.

Kui pakutud kooli vanemale siiski ei sobi, on võimalik vaadata ringi ka erakoolide seas. "Uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kohaselt on kohalikele omavalitsustele alates 1. septembrist 2011 pandud kohustus osaleda eraüldhariduskooli tegevuskulude katmises. Piirmäär, mida Saue vald erakoolis õppiva lapse toetuseks annab, on vastavalt Vabariigi Valitsuse määrusele 74 eurot kuus," kinnitab abivallavanem.

Lahendusvõimalused tulevikuks

Kuna 1. klassi minevate laste arv näitab lähiaastate lõikes kasvutrendi, siis on lapsevanemad väljendanud soovi, et leitaks võimalus avada Laagri Koolis kas õhtune vahetus, ehitataks kohe uus koolihoone või avataks vähemalt üks lisaparalleelklass.

Neist esimese välistab Allas koheselt: "Haridus- ja teadusministeerium ei poolda kooli pidamist kahes vahetuses, sest ei ole tagatud lapse normaalne õpivõime õhtusel ajal, samuti võetakse sellega ära tegelemine huvidega". Küll aga on moodustatud juba töökomisjon, kuhu kuuluvad nii vallavalitsuse, volikogu, kooli kui lapsevanemate esindajad, ning mille esmane ülesanne on leida võimalus avada Laagri Koolis neljas paralleel hiljemalt õppeaastaks 2012/13. Kas seda tehakse olemasoleva ruumiressursi ümber- või juurdeehitusega, sellele küsimusele peaks komisjon vastama hiljemalt septembriks 2011.

"Ometi ei sea vald eesmärgiks tagada 100% koolikohti valla koolide baasil igal ajahetkel, vaid orienteerub baasvajadusele ja teeb jätkuvat koostööd naaberomavalitsustega. Ja näiteks Pääsküla Gümnaasium on olnud alati Saue valla laste kodukooliks ja meil on ka motiveeritud huvi, et valla läheduses säiliks edaspidigi gümnaasiumharidust pakkuv kool," selgitab vallavanem Andres Laisk.

Lisaks on plaanis üle vaadata ka Laagri Kooli vastuvõtu kord ja vajadusel seniste kriteeriumite hierarhiat korrigeerida.