Vastavalt kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seadusele (KOFS) koosneb eelarve põhitegevuse tulude, põhitegevuse kulude, investeerimistegevuse, finantseerimistegevuse ja likviidsete varade muutuse eelarveosast. Sellest jaotusest lähtuvalt on järgnevalt toodud ka ülevaade 2013. aasta eelarvest.

Põhitegevuse tulud kasvavad SKP-ga samas sammus

Saue valla 2013. aasta eelarve põhitegevuse tulude maht on 9,50 miljonit eurot - seda on 2,68% rohkem kui 2012. aastal. Tavapärastest tuludest suureneb absoluutsummas enim tulu tulumaksust. Tulumaksu-tulu suureneb 2012. aasta kevadise lisaeelarvega võrreldes ca 300 000 eurot 7,4 miljoni euroni. Eelarves planeeritud tulumaksu-tulule lisab konservatiivsust asjaolu, et tulumaksu- tulu prognoosimisel ei ole arvestatud maksumaksjatest elanike arvu suurenemisega. Selline konservatiivsus on vajalik, sest ka veel eelarve koostamise lõppfaasis ei olnud võimalik anda usaldusväärseid hinnanguid Tallinna linna ühistranspordi reformi mõjust Saue valla elanike arvule.

Käesolevaks ajaks on teada, et elanike arv suurenes aastaga 114 võrra, ehk 1,2%. Ka on tulumaksu- tulu planeerimisel oldud konservatiivne nominaalpalga kasvu prognoosiga - aluseks on võetud Rahandusministeeriumi hinnangust väiksem nominaalpalga kasvu prognoos. Tulumaksu-tulu prognoosi on eelarves kergitanud riigilt laekuva tulumaksu osa protsendi suurenemine, millega kompenseeritakse maamaksu kaotamist elamumaalt.

Kui läbi aastate on olnud maamaksu- tulu suhteliselt muutumatu tululiik, siis 2013. aastal väheneb maamaksu tulu valla tulude osakaalus elamumaa maamaksuvabastuse tõttu ligi 1/3 võrra. Maamaksu-tulu vähenemist kompenseerib riik küll pisut kõrgema tulumaksu-protsendiga, ent nagu sõnas vallavanem Andres Laisk: „Maamaksu-tulu vähendamine ja selle kompenseerimine tulumaksu- tuluga on põhimõtteliselt halb lahendus, kuna suurendab omavalitsuste sõltuvust makrokeskkonna mõjudest. Suhteliselt stabiilne ja tsüklitundetu tulu - maamaks, asendatakse otseselt majanduse käekäigust sõltuva tulumaksu- tuluga."

Tõhusam järelvalve reklaamimaksu kogumises, võimaldas suurendada 2013. aasta eelarves ka reklaamimaksu-tulu. Teiste tululiikide muutumise osas on oluline ära märkida tulude vähenemine mõnekümne tuhande euro ulatuses üleriigilise tähtsusega maardlate tuludes, seoses riiklike reformidega omavalitsuste finantseerimises ja tulude vähendamisega selle tulemusena.

Põhitegevuse kulud suurenevad mõõdukalt

Saue valla 2013. aasta eelarve põhitegevuse kulude maht on 8,67 miljonit eurot, võrdluseks oli 2012. aasta kevadises lisaeelarves see näitaja 8,43 miljonit eurot. Oluline on ka lisada, et erinevalt 2012. aasta lisaeelarvest ei ole 2013. aasta eelarves kajastatud kontserni sõltuvale üksusele, LHSK OÜle (Laagri Kooli majandav osaühing), antavat laenumakse sihtfinantseerimist. Laenumakse finantseerib LHSK OÜ 2013. aastal enda reservide arvelt. Ehk kulude eelarve on valla eelarves nüüd sihtfinantseerimise võrra väiksem, ent kontserni tasandil kulu siiski säilib. Samas tuleb arvestada, et tulevikus, kui LHSK reservid lõppevad, on see kulu jälle valla eelarve kanda.

Fookuses õpetajate ja ametnike töötasu

Põhitegevuse kulude kasvul on objektiivsed põhjused. Nimelt suureneb 2013. aastast soojusenergia kulu ja elektrikulu. Ka on vastuvõetud eelarvesse planeeritud pedagoogide palgafondi tõus kuni 8,45% tulenevalt ministeeriumi otsusest tõsta õpetajate alampalka. Palgatõusu täpne realiseerimine sõltub riigi eelarve hariduskulude jaotusest, mille Vabariigi Valitsus kinnitab eeldatavasti veebruari esimestel päevadel.

Ka tõuseb vallavalitsuse ning allasutuste (s.h ka LHSK OÜ) personali palgafond läbivalt ca 5% võrra. Seejuures tuleb täpsustada, et allasutuste palgafondide lõplik jaotus jääb allasutuse juhtide otsustada. Seega saabub lõplik selgus töötasude tõusu osas eeldatavasti saabunud aasta esimestel kuudel. Eelarve ei ole otseselt töötasude tõusu kehtestav dokument, aga loob selleks võimalused.

Vabaaja- ja kultuuritegevuse kulud 2013. aastal võrreldes 2012. aastaga küll tõusevad, kuid seda õige minimaalselt - sisuliselt on tase jäänud samaks, lisa on antud vaid elektrikulu ja soojusenergiakulu ning osaliselt tööjõukulude kasvu katmiseks.

Jätkuvad investeeringud eelkooliasutustesse

Eelarve üheks tähtsaimaks osaks on investeerimistegevus. Investeerimistegevus ei ole 2013. aastal sedavõrd aktiivne kui see oli 2012. aastal. Üheks põhjuseks on asjaolu, et võrdlusaasta 2012 oli viimaste aastate kõige suurem investeeringute- aasta, kus investeeringute osatähtsus oli eelarves ebatavaliselt kõrge. Valmisid ju lasteaed, suurim osa torustiku ehitusest, kergliiklusteed, kooli juurdeehituse esimene etapp, väiksematest asjadest veel skatepark, kasvasid investeeringud teedesse jne. Protsentuaalselt olgu välja toodud, et 2013. aasta investeeringud moodustavad põhitegevuse tulude ja investeerimistegevuse sissetulekute summast 20,28%, mida võib lugeda heaks tasemeks. (2012. aastal 44,97%). Kuna väljaminekud investeeringuteks on suuremas summas, kui põhitegevuse tulem, siis on 2013. aasta investeeringute katteallikaks põhitegevuse tulemi kõrval ka likviidsed vahendid.

Saue valla investeeringute maht kokku on 2013. aastal 1 934 128 eurot (sealhulgas on arvestatud ka sihtfinantseerimisi põhivara soetamiseks). Erinevalt varasematest aastatest ei ole ette näha 2013. aastal ELi struktuurifondidest saadavaid olulisi toetusi investeerimistegevuseks, mis põhjendab ka väiksemat investeeringute mahtu 2013. aastal. ELi toetuste mahu vähenemine on muuhulgas tingitud 2013-2014. aastatel aset leidva finantseerimisperioodi üleminekuga, kus jaotatavate vahendite hulk tervikuna märgatavalt väheneb.

Eelarve investeeringute osas vajab märkimist, et heitveeprojektid teostatakse suures osas Saue Vallavalitsuse tütarettevõtja ASi Kovek kaudu, kes plaanib investeeringute teostamiseks taotleda aasta sees jooksvalt lisavahendeid struktuurfondidest. Investeeringutest moodustavad lõviosa heitveekäitluse (0,45 miljonit eurot), maanteetranspordi (0,85 miljonit eurot) ja eelkoolihariduse investeeringud (0,3 miljonit eurot).

Eelkoolihariduse investeeringuvahendite, summas 300 000 eurot, sihttotstarve on otseselt täpsustamata. Vahendid on ette nähtud eesmärgiga võimaldada nende arvelt finantseerida 2013. aastal täiendavate lasteaiakohtade loomist. Loodetavasti õnnestub kasutada need vahendid Laagri alevikus, Tuleviku tn 3, asuva, hetkel Põllumajandusministeeriumile kuuluva maja, ümberehitamiseks lastehoiuks. See aitaks leevendada Saue vallas lasteaiakohtade (lastehoiukohtade) puudust praegusel lasteaiavanusesse jõudvate laste arvu tipphetkel. Hoone on ministeeriumil kavas vabastada ja vald on teinud taotluse selle ülevõtmiseks. Kui Vabariigi Valitsus toetab hoone üleandmist vallale, siis on lootus, et hoone vabaneb juuniks. Vastavad otsused tehakse selle aasta alguses.

2012. aasta hea tulumaksu-tulu täitmine lisab kindlustunnet

Peale 2013. aasta eelarve vastuvõtmist, kinnitati aasta viimasel volikogu istungil ka 2012. aasta eelarve muudatus. Eelarve muutmisega ei muudetud eelarve kulude kogumahtu, vaid erinevate tegevusalade eelarveid vastavalt 2012. aasta eelarve tegelikule täitumine. Valla peamise tuluallika- üksikisiku tulumaksu täitmiseks kujunes kokkuvõttes 7 287 577 eurot, mis ületas kevadises lisaeelarves ettenähtud summat 2,68%.

Seega suudeti 2012. aastal saavutada ootusi ületav põhitegevuse tulemi tase, mis vastavalt kinnitatud eelarvele, peaks samale tasemele ulatuma ka 2013. eelarveaastal. Laiemas plaanis näitab see loodetavasti valla pikemaajalist võimet end oskuslikult ja efektiivselt majandada.