Kui jaanaurikuus sõlmis Saue vald lepingu Tallinna Naiste Kriisikoduga, et tagada oma kodanikele abiteenuse kättesaadavus, siis nüüd on allkirjastamiseni jõudnud ka leping Juristide Liiduga, mille tulemusena hakatakse kaks korda nädalas Saue valla Kultuurkeskuses Laagris tasuta õigusabiteenust pakkuma.

Juristide Liit on sarnast koostööd teinud Tallinna linnaga juba kümmekond aastat ja liidu direktori Krista Paali sõnul on tasuta õigusabiteenuse nõudlus üsna suur, nii näiteks käis eelmisel aastal linnavalituse saalis nõu küsimas üle 3000 inimese. „Konkurentsitult suurim teemade valdkond pöördumistes on perekonnaõigus ja elatisrahaküsimused.

Samuti on viimased aastad toonud makseraskustesse sattunud inimeste probleemistiku ning eakamate inimeste mureks on pärimisõigusega seonduv," toob Paal näiteid.

Õigusabi nõustamist pakuvad noored juuratudengid Tallinna Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja Tartu Ülikooli Tallinna esindusest. „Seetõttu on oluline aru saada, et saadav teenus on just nõustamine, hädas inimene juhatatakse vajalike seaduste juurde ja suunatakse õigele teeotsale, aga näiteks hagi koostamist ja kohtus esindamist üliõpilane siiski pakkuda ei saa," selgitab Paal teenuse sisu. Samas on igal tudengil ka oma mentor, kui omaenese teadmistega hakkama ei saa, kaasatakse ka mentor nõustamisse.

Paal julgustab oma muredega kindlasti pöörduma, sest „Inimene ei ole ju kanaarilind, et saaks põõsasse ära kaduda ja oma kohustusi ignoreerida". Nõustamise eesmärk ongi analüüsida, kas makseraskuste korral kuulutada välja pankrot või püüda kohtutäituriga siiski ajatamisest rääkida, kuidas korraldada oma vara jagamine pärijatele, millised on eelised testamendi tegemisel kinkelepingu ees, kuidas panna välismaa avarustesse kadunud lapsevanem elatist maksma jne. Inimene saab pädeva teadmise oma võimaluste ja valikute kohta.

Sauevallakas saab tasuta õigusabi nõustamist küsima tulla alates 13. veebruarist esmaspäeviti 10-14 ja kolmapäeviti 15-18 Saue valla Kultuurikeskusesse. Eelregistreerimist ei ole, küll aga saab vajadusel küsida eelinfot e-posti aadressil ejl@juristideliit.ee.