Veel sellel aastal peaks Pirita saama puhtamaks ühest järjekordsest mitmekümne aasta tagusest reostuskoldest. Keskkonnateabe Keskus on tellinud Kose mõisa endise katlamaja jääkreostuse likvideerimise. Töid läbiviiva EcoPro AS asedirektori Madis Kõrvitsa sõnul jäi pinnas sellel alal ikkagi veel reostunuks, hoolimata sellest, et katlamaja mahutid ja suurem osa reostusest likvideeriti juba 1999. aasta lõpul.

„Läbiviidud keskkonnauuringute käigus tehti kindlaks reostuse ulatus ja nüüd likvideeritakse see lõplikult. Kaevetööde käigus eemaldatakse ca 2500 m3 reostunud pinnast, misjärel pinnas analüüsitakse ja käideldakse vastavalt saastatuse tasemele. Maa-ala täidetakse uuesti puhta pinnasega ja heakorrastatakse,“ lausus Pirita linnaosa vanem Tiit Terik.

Teriku sõnul on probleem olnud õhus juba aastaid ning seda otseses mõttes. „Neid aure, mis toksilise substantsi lendumisest tekivad, võib seal igaüks oma ninaga tunda. Raske on isegi hinnata, millist kahju see, mida sealt maapinnast praegusel hetkel välja kaevatakse, nende aastate jooksul teinud on. Hea meel on tõdeda, et selline suur töö on lõpuks ometi ette võetud. Loodetavasti leitakse peale reostuse likvideerimist kunagi ka ressursse vana ja väärika mõisakompleksi taastamiseks,“ sõnas Terik.