Lastele toimus samuti kokku 9 üritust ja osales neil 167 last. Ulatuslikum oli „Kirjanduslik seiklusnädal raamatukogus“ vahetult enne uue kooliaasta algust. Sellel nädala oli igal päeval mõni erinev tegevus ja teema – valmistasime kirjandustegelasi, mängisime kirjanduslikku orienteerumismängu, tutvusime lasteraamatute illustraatori Siima Škopi elu ja loominguga ja käisime Pokumaal Sirtsusirinapäeval. Ühel päeval said lapsed osa ka ETV saatesarja „Tagatargemaks“ võttegrupi tööst, sest saatetegijad olid võtetel Saverna raamatukogus. (raamatukogus olemas ka vastav DVD). Lastel oli seoses sellega lõbu ja lusti laialt! Üle mitmete aastate korraldasime ka ettelugemiskonkursse – tervelt kahel korral, kevadel ja sügisel. Kevadise koolisisese konkursi võitja Edith Varb osales ka maakondlikul konkursil Põlvas. Sügisesel konkursil olid osalejad 2-s vanusegrupis ja žürii tööd juhatas hr Koit Nerva. Lisaks suurematele ettevõtmistele toimus ka lugemishommikuid lasteaias ja raamatukogus, infoturniir teatmeteoste tundmises 5. klassile, ajalootund raamatukogus. Raamatukogutunde toimus 4 korda 29 osalejale.

Aasta jooksul kasvas veidi lugejate arv, mis võiks kindlasti veelgi suurem olla; laenutuste arv veidi vähenes.
2010. aasta loetavamad raamatud olid elulugudest: Eelrand,H. „Anne Veesaar“, Kivimaa, E. „Arvo Kukumägi. Alasti elu“, Avesti, R. „Urmas Kibuspuu 31 aastat“, Rakke, K. „Rahatuulutaja“. Ilukirjanduse pingerida juhtisid: Lind, T. „Päev algab öösel“, Tohvri, E. „Kodutute küla“, Raud,M. „Sinine on sinu taevas“, Petrone, J. „Minu Eesti“, Oksanen, S. „Puhastus“.
Enamloetavad ajakirjad olid Naised, Eesti Naine, Tervis Pluss, Kodutohter, Targu Talita, Elukiri, Tervendaja, Maakodu, Kodukiri ja Pere ja Kodu.

Uuel aastal on raamatukogu korraldanud lastele koolivaheajaürituse „Raamatukogu öölugemine“, kus osales 13 last vanuses 618 eluaastat ja 2 täiskasvanut. Selline üritus oli raamatukogus esmakordne, aga lastele läks nö. „peale“. Alustasime kell 8 õhtul ja öösel 3.30 oli veel elevust. Lugesime raamatuid, tegime teste, rääkisime anekdoote, vaatasime vanu häid multikaid. Kes väsis, pani pea padjale ja magas õndast und raamaturiiulite vahel. Hommikuteed juues sai laste käest uuritud, kuidas meeldis. Vastukaja oli positiivne. Peale kerget hommikueinet asuti koduteele, viimased minejad lahkusid alles peaaegu lõuna ajal. Suur aitäh Merike Tammele aitamast „laste ööhoiul“!

Veebruarikuus oli raamatukogus vaadata näitus ajakirja Täheke 50. juubeli puhul.

Lapsed valmistuvad praegu 2. aprillil Tallinnas toimuvaks suureks laste maskirongkäiguks. Igast maakonnast saab osaleda 30 last. Põlva maakonnast on esindatud Saverna, Valgjärve ja Põlva ÜG lapsed. Plaanis on nii mõndagi korraldada nii lastele kui täiskasvanutele. Osalemine võiks olla aktiivsem!

Loodame kogu hingest, et ka raamatukogu uute ruumide edasiehitamine laabub uuel aastal.
Jätkuvat lugemisjanu lugemishimulistele ja tere tulemast uutele lugejatele!