Maade erastamine toimub Maareformi seaduse alusel, mida on aastate jooksul korduvalt muudetud. Reformimata riigimaa erastamisel on kohalikul omavalitsusel suur osa, kuid olulised otsused tehakse maavalitsuse tasandil.

Väide, et Kõivude maaerastamisega on tegeldud seitse aastat tulemusteta, on ebatäpne, Ants Kõiv esitas avalduse tema suvilakrundiga piirneva vaba riigimaa erastamiseks vallavalitsusele 24.11.2003 sooviga erastada täiendavalt 380 m2 maad. See toimus samal päeval, kui teda oli kutsutud piirinaabriga kooskõlastust andma valminud katastriplaanile, mis oli koostatud Võru Maavalitsuse tellimusel maa oksjoni korras müümiseks. Sellel ajal kehtis kord, et vaba reformimata riigimaad sai müüa oksjoni korras kui ka piirneva vaba maana (nn ribana) maavanema loal kehtestatud detailplaneeringu alusel.

Kõivu avaldus edastati maavalitsusele 15.12.2003. aastal. 31.12.2003.a lõppes avalduste vastuvõtt enampakkumistega maa müügil osalemiseks. On ilmselge, et maavalitsus ei suutnud A. Kõivu soovitud maatükki kahe nädalaga oksjoniks ette valmistada.

Naabri (Jaan Jõgioja) poolt algatatud vaba riigimaa müük toimus piiratud enampakkumise korras 06.01.2004.a, mis nurjus, kuna ei saabunud ühtegi pakkumist.

27.11.2005.a jõustus uus Maareformi seaduse muudatus, mis kaotas vaba iseseisva kasutusvõimaluseta riigimaa müügil kehtestatud detailplaneeringu nõude. Samas ei olnud veel seaduse rakendamise korda, mis jõustus alles 11.03.2007. aastal. Seega ei olnud A. Kõivu avaldust võimalik vahepealsel perioodil kuidagi menetleda.

6.11.2006.a on sõlmitud ostu-müügileping oksjoni jaoks moodustatud naaberkrundi, s.o. Ojaääre erastamiseks J. Jõgioja ja Võru Maavalitsuse vahel.

A. Kõiv asus aktiivselt oma suvilakrundiga piirneva vaba maa erastamisega uuesti tegelema 2008.a alguses. Siis selgus, et maakatastri elektroonilisel kaardil on A. Kõivu suvilakrundi piirid erinevad, võrreldes algse plaaniga, mis oli plaanimaterjali alusel koostatud kaardil. Maakatastri töötajad tunnistasid viga ja parandasid selle. A. Kõiv oli aga veendunud, et viga tekkis vallavalitsuse maanõuniku A. Veibri tõttu ja palus A. Veibri eemaldamist tema maaerastamise protsessist, mida ka tehti.

2008. aastal, kui hakati lahendama A. Kõivu avaldust tema suvilakrundiga piirneva vaba riigimaa erastamiseks, oli olukord selline, et naaber J. Jõgioja oli kahe kõrvuti asuva erinevate sihtotstarvetega kinnistute omanik.

Maareformi seadusest tulenevalt küsis vallavalitsus kõikidelt piirinaabritelt seisukohta A. Kõivu poolt soovitud maa erastamiseks. Kaks naabrit loobusid. J. Jõgioja soovis erastamisprotsessis osaleda. Vallavalitsus andis kuu aega Kõivule ja Jõgiojale kokkuleppe sõlmimiseks. Kokkuleppele ei jõutud.

Seejärel tegi vallavalitsus ettepaneku jagada vaba maa selliselt, et A. Kõiv saab ~2/3 ja Jõgioja 1/3 maast vastavalt maakorraldusnõuetele. Mõlemad osapooled nõustusid ettepanekuga. Asuti maatükke mõõdistama. A. Kõiv kandis erastatud maa-ala Ojapisara pindalaga 633 m2 juurdeliidetava katastriüksusena kinnstusraamatusse veebruaris 2009.a. Seejärel algas A. Kõivu poolt kaebuste esitamine Võru Maavalitsusele ja Maa-ametile, et vallavalitsus on teinud ebaseadusliku äralõike 295 m2 osas ja J. Jõgiojal ei ole õigus üldse osaleda vaba maa erastamisprotsessis.

19.04.2010.a saatis Maaamet selgitus-ettekirjutuse Võru Vallavalitsusele, kus tehti ettepanek uuendada menetlust J. Jõgiojale 295 m2 maa erastamise osas.

Võru Vallavalitsus on järginud A. Kõivu maa erastamise toimingus Maareformi seadust. Võru Maavalitsus on teinud Võru Vallavalitsuse toimingute osas järelevalve ja ei ole seaduserikkumist tuvastanud. Erinevalt vallavalitsusest on Maa-ametil Maareformi seaduse tõlgendamise õigus. Maa-amet on asunud seisukohale, et vallavalitsus ei oleks tohtinud anda J. Jõgiojale võimalust A. Kõivu maaerastamisel kaasarääkimiseks. Nende arvates oli J. Jõgiojale oksjoniks ettevalmistatud maa müügiga maareform lõppenud.

2.11.2010.a toimus Võru Maavalitsuses nõupidamine, kus lepiti kokku, et maavalitsus muudab oma korraldusi, mille alusel müüdi J. Jõgiojale oksjoniks ettevalmistatud maatükk Ojaääre.

Maavalitsuse korralduste muutmine annab õigusliku aluse Võru Vallavalitsusel oma korralduse, millega otsustati 295 m2 maa erastamine J. Jõgiojale, muutmiseks.

Kinnitan, et Võru Vallavalitsuse ametnikud ei ole A. Kõivu avalduse menetlemisega tahtlikult venitanud ja kallutatud otsuseid langetanud.