Sillamäe kesklinn ehitati tervikliku uusklassitsistliku linnana välja 1940. aastate teises pooles, 1949. aastal sai Sillamäe ENSV ministrite nõukogu arhitektuuri alal I preemia. Sillamäest kujunes Eesti oludes ainulaadne linn, mis kandis uhket nimetust − heakorrastatud linna tüüpi tööstusasula.

Linna jõuti mõne aastaga ehitada 70 kahe- ja kolmekorruselist ja 280 ühekorruselist elumaja, 12 hoonest koosnev haiglakompleks, mitu lasteaeda ja -sõime, keskkool, kultuurimaja, kaks kinohoonet, täitevkomitee hoone, kauplusi ja sööklaid. Pärast sõja lõppu maatasa tehtud asula kohale oli mõne aastaga ehitatud terviklik ja esinduslik linn.

Nõukogude ajal oli Sillamäe kõige salajasem asustatud punkt Eestis. Pikka aega ei olnud Sillamäed märgitud maakaartidele, linna aadressis kasutati koodnimetust ja linna sai sisse ainult erilubade alusel. Kõige selle põhjuseks oli linna rajatud täiesti salajane sõjatööstus. Kuna Sillamäe oli privilegeeritud seisus, sai seal stalinismi arhitektuuriideaale ellu viia luksuslikumalt ja kiiremini kui kusagil mujal.

Loe edasi Põhjarannikust.