17. jaanuaril 1958. aastal on alustatud kroonikat, kus seisab kirjas: „ Tööd alustas Sindi 1. Detsembri nimelise vabriku klubi käsitööring". Ringi juhendajaks oli kauaaegne Sindi Keskkooli käsitööõpetaja Aino Pärn. Liikmeid oli ringi algusaastail 17. Koos käidi tolleaegses vabriku klubis.

Ilusasse nahkkaantega albumisse, mis minu kätte jõudis aastal 2011, olid kleebitud mõned pildid ja kirjutatud veidi teksti. Kuna ringi ajalugu pole siiani põhjalikult uuritud ega süstematiseeritud, siis oleks see kindlasti edaspidiseks väljakutseks kodu-uurijatele. Vestlustest kauaaegsete ringi liikmetega selgus, et ringi kasutada on olnud aastate jooksul väga palju erinevaid ruume - kasarmutoast klubini. 

Sindi käsitööringi kauaaegne juhendaja Aino Pärn andmas tundi Sindi Keskkoolis. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Osaliselt on säilinud Sindi käsitööringi liikmete nimekirjad aastate lõikes. Neid hoidis kenasti alles Vaike Vill, kes ka ise olnud ringi tegevusega pikka aega seotud.

1986. aasta sügisest oli ringi juhendajaks Minna Uuk. Kaheksakümnendatest on säilinud märkmed, et kõrvuti käsitööringiga tegutses ka õmblusring, mille juhendajaks oli Aili Muskat. Olemas on üks käsitööringi tööpäevik aastatest 1984/1985, millest võib välja lugeda, et Aili Muskat õpetas ka kudumist ja heegeldamist.

Alates 1988. aastast juhendab ringi tööd Sirje Ristikivi. Sel ajal oli ringis liikmeid 100 ringis. Seda eelkõige seepärast, et just ringi liikmed said soodsamalt vabrikust lõnga osta. Neid naisi, kes käsitööringis tegelikult ikka ka näputööd tegemas käisid oli kuskil 20 - 30. Kangastelgedel kudumist on juhendanud väga pikka aega Leida Jaanuste. Telgedel kudumine meeldis paljudele ning Sindi klubi teisel korrusel kooti lausa öötundidel.

Ringi tegevuse kohta annavad teavet sissekanded külaliste raamatusse, mis oli avatud käsitööringi näituste ajal. Alates 1968. aastast korraldati näitusi igal aastal. „Muljed on nii toredad ja rabavad, et ei oska öelda muud, kui et Sindis on UKU kõrgema klassi meistrid!„ - nii on kirjutanud 15. juunil 1980. aastal näitust külastanud perekond. Käesoleva sajandi algul piirduti ülevaatenäitustega iga viie aasta tagant.

Et tulevased põlved saaksid uhkust tunda nii pikaajalise traditsiooniga huviringi üle, püüan juba kolmandat aastat kõiki Sindi käsitööringi tegemisi talletada. Jõudumööda oleme igal hooajal üles seadnud ka näituse.

Aastal 2013, mis Eestis pühendatud kultuuripärandile, on Sindi käsitööringis liikmeid veidi alla paarikümne. Koos käime kaks korda nädalas Sindi Gümnaasiumi ruumides. Sindi käsitööringi sünnipäeva tähistamiseks paneme välja näituse Sindi Linnaraamatukogusse. Ootame kõiki huvilisi avamisele 5. detsembril kell 16.00.