„Kuigi Euroopa Liidu liikmesriikide piireis saavad hätta sattunud alates 1991. aastast tasuta 112 numbrile helistades nii erakorralise meditsiini-, pääste- kui ka politsei abi, ei ole uuringute kohaselt pooled Eesti elanikud kursis, et 112 numbrile saab tasuta helistada ka teistes Euroopa Liidu riikides. Samas on inimesed hästi, ligi 90 protsendi ulatuses, informeeritud, et eestisiseselt saab abi kutsuda 112 numbri kaudu," kommenteeris Häirekeskuse peaspetsialist Edvi Freiberg. „Kindlasti tasuks meeles pidada, et 112 numbrile helistamine on mõeldud eelkõige tõsises hädas kiire abi kutsumiseks. Informatsiooni küsimiseks peaks võimalusel kasutama teisi olemasolevaid info- ja abinumbreid nagu näiteks päästeala infotelefon 1524, perearsti nõuandetelefon 1220 või teised abinumbrid," täiendas Freiberg.

Lisaks haldab Häirekeskus Keskkonnainspektsiooni valvetelefoni 1313, kuhu võib teatada keskkonnareostusest, hukkunud loomadest, aga ka teistest keskkonda puudutavatest ohtudest või õnnetustest. Häirekeskus tegeleb ka päästeala infotelefonile 1524 tulnud kõnedele vastamisega. Numbrile 1524 võib helistada tuleohutuse, katmata kaevude või päästeasutuste muude tegevusvaldkondade küsimustes.

Meditsiinialast nõustamist pakutakse ööpäevaringselt Haigekassa poolt finantseeritava perearsti nõuandetelefoni 1220 kaudu. Häirekeskus palus lumest või lumele 112 tegemisese pildid saata e-posti aadressile lumest112@112.ee. Kõik enne 15. veebruari saadetud pildid avaldatakse Häirekeskuse Facebooki lehel: www.facebook.com/hairekeskus. Iga maakonna parimatele paneb Häirekeskus välja auhinnad.

Lisainfo Euroopa 112 päeva kohta leiab siit: http://www.rescue.ee/hairekeskus/euroopa-112-paev

Lastele mõeldud internetipõhised hädaabinumbrit 112 tutvustavad mängud ja infomaterjalid on leitavad 112 - Euroopa hädaabinumbri lastenurgast: http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/kids/home/index_et.htm