Laenutamine algas Sindis 1882. aastal. Algallikates on nii, et 1892. aastal loodi Sindi Eesti Karskuse Selts, mis võttis üle kümme aastat tegutsenud Sindi vabriku raamatukogu. Seda pole kusagil kirjas, et 1882 loodi Sindi vabriku raamatukogu.

Aga ajalehtedes, ajaloolase Aadu Musta Sindi ajaloo ülevaates ja bibliograafi Kaljo-Olev Veskimägi uurimuses Eesti raamatukogude ajaloost on kirjas, et vabriku raamatukogu asutamise aastaks on 1882. Seepärast loemegi seda aastat Sindis raamatute laenutamise alguseks.

Karskusselts võttis raamatukogu üle kümme aastat hiljem. Kus on raamatukogu asunud ja raamatuid laenutanud?

Algul, lühikest aega, asus raamatukogu vanas kõrtsi hoones, see oli selles kohas, kus praegu asub Sindi Gümnaasium. Kahjuks pole kõrtsihoonest säilinud ühtegi fotot ja ka üleskutsest, et võib-olla on kellelgi säilinud pilt sellest majast ja paigast, pole seni kasu olnud.

Karskusselts asutati 1892 ning see oli väga tegus - ehitati ümber vabriku 2. kasarmu seltsimajaks ja raamatukogu kolis 1892.aastal seltsimajaga ühe katuse alla. 1908. aastal alustas hinguseleläinud karskusseltsi asemel tegevust uus selts „Sõprus". Üle võeti kogu inventar ja raamatukogu. Peale teist ilmasõda, 1950. aastal, koliti vabriku hoones asunud ühingu „Harmonie" ruumidesse. 1987 (mõningatel andmetel 1988) aastal raamatukogus toimus tulekahju. Raamatuid hoiti ja korrastati Pärnu mnt 27a ühiselamu keldris. Üheksakümnendate alguses andis vabrik raamatukogu üle Sindi linnale ning 14. mai 1993 taasavati Sindi raamatukogu. Sindi Linnaraamatukogu asus Paide maantee ääres ühes raudteemajakestest, kust see aastal 1998 kolis oma praegusesse asukohta Sindi seltsimajja.

Selleks ajaks ehk aastal 1994 oli Sindi Linnaraamatukoguga liidetud ka Sindis 1952. aastast tegutsenud lasteraamatukogu.

Põhjalikumalt saab raamatukogu ajalooga tutvuda peatselt ilmuvast raamatust, mis juba 20. oktoobriks peab olema huvilistele kätte saadav. Väga huvitav on see, et raamatukogus on nende aastate jooksul laenutajatena töötanud väga suur hulk inimesi, iga paari aasta tagant on töötajad vahetunud, kellest me teame väga vähe. Juhatajaid ei ole palju olnud, aga laenutajaid vahetus palju. Eks põhjus oli selles, et palk oli väike ja töötingimused kehvad. Kauaaegsed juhatajad olid Helmi Vihuri, Õilme Koitla ja Tiiu Lilleväli. Nüüd oleme siis juba 1999. aastast siin, nendes ruumides.

Millised on siis juubeliaasta tegemised?

Terve selle aasta oleme juba oma ettevõtmisi teinud seda tähtpäeva silmas pidades. Praegu on raamatukogus avatud näitus „Sindi raamatukogu kõige...", kus on välja pandud meie varudest kõige paksemad ja kõige õhemad raamatud, ka kõige vanemad trükised, aga ka näiteks huvitavaid leide, mida oleme avastanud tagastatud raamatute vahelt.

Millised on olnud kõige huvitavamad leiud?

Oleme leidnud tagasitoodud raamatu vahelt käärid! Oleme leidnud ka suitsukoni, aga seda me näituse jaoks säilitanud pole. Üks tore lapsevanem on raamatu vahele jätnud kirjalipiku oma lapsele, kus seisis: „Kallis poja! Tubli, et raamatu läbi lugesid. Prillitoosis on sulle selle eest 25.-. Kalli, kalli! Emme." Aga kutsun kõiki huvilisi selle väljapanekuga tutvuma, igav ei hakka ja huvitav on kindlasti!

Millised ettevõtmised veel lähiajal tulemas on?

20 kuni 30 oktoober, kui Eestis peetakse raamatukogude päevi, on meil plaanitud ka kõige suurem sündmus. Meie alustame siis 20. oktoobril raamatukogu sünnipäeva pidamisega. See on laupäevane päev ja hommikul kella 10-st korraldame tasuta raamatute laada, kuhu Sindi inimesed toovad juba praegu väga usinasti raamatuid. Ja õhtupoolikul, algusega kell 17.00, toimub pidulik raamatukogu sünnipäeva tähistamine Sindi Seltsimajas, kuhu on oodatud kogu linnarahvas.

Juba oleme välja kuulutanud Astrid Lindgreni 105. sünniaastapäevale pühendatud etluskonkursi Sindi Gümnaasiumi õpilastele ja lasteaia vanema rühma mudilastele „Väiksed trikid, väiksed nipid...", seda teeme koostöös kooli teatriringi ja selle juhendaja Eneli Arusaarega. Konkurss toimub 14. novembril.

Juba viis aastat on meil traditsioon, et igal aastal kutsume mõne Eesti tuntud inimese meile siia laenutajaks. Ja juba nädal aega pärast sünnipäevapidu, järgmisel laupäeval 27. oktoobril, on meil raamatukogus raamatuid laenutamas Sindi Gümnaasiumi lõpetanu Anu Välba. Siis on meil töös praegu „Lugemistuhin 2013" - Sindi laste raamatuklubi ja juba 1. oktoobril on neil esimene kokkusaamine lasteosakonnas.

Kõigepealt kuulame ära, mida lapsed raamatukogus soovivad teha, aga oleme plaaninud ikka rääkida Eesti rahvakalendrist, loeme ja tutvustame raamatuid, kirjanikke ja mitmeid muid toredaid ettevõtmisi.

Oktoober on veel selle poolest tore kuu, et Sindi Linnaraamatukogus võetakse terve selle kuu jooksul laenutatud raamatuid tagasi viivisevabalt. Inimesed, kes on võtnud laenuks meie raamatukogust raamatuid ning on unustanud või pole saanud raamatut õigeaegselt tagasi tuua, saavad oktoobris seda teha täiesti tasuta, kellegi käest viivist ei võeta.

Ka saab raamatuid tagastada ööpäevaringselt, kui tuua raamat meie kogumiskasti, „postitades" see raamatukogu ukse sees oleva postkasti luugi kaudu.