Organisatsioonidele pakub Euroopa vabatahtlik teenistus võimalust, kas saata Eesti noori või kaasata enda igapäevatöösse välisriigist tulevaid vabatahtlikke, toetades seejuures noorte igakülgset arengut ning tuues samas ja töömeetodeid.

Euroopa vabatahtlik teenistus on noore (17-30 eluaastat) võimalus kogeda vabatahtlikuna töötamist mõnes Euroopa riigis just temale huvipakkuval alal. Oma olemuselt on Euroopa vabatahtlik teenistus koostööprojekt, kus on alati vähemalt kolm osapoolt: vabatahtlik, saatev ja vastuvõttev organisatsioon.

Projekti partnerite leidmisel on abiks üleeuroopaline andmebaas, kus on Euroopa piires leitavad organisatsioonid, kellel on õigus vabatahtlikke saata ja vastu võtta. Mõlema organisatsiooni toel ja programmi Euroopa Noored abiga saabki noore vabatahtlik teenistus teoks.

Noortekeskusel oli külas saksa vabatahtlik Philipp Staubach, kes otsutas kohe peale gümnaasiumi lõpetamist saada mõnes teises riigis eluks vajalikke kogemusi. Philipp elab Saksamaal Mainzi väikelinnas ja on Eestis Euroopa Vabatahtliku Teenistuse kaudu. 19-aastane noormees on hea suhtleja ja oskab juba veidi ka eesti keelt.

Tema valik oli kas Soome või Eesti, aga meie riigi pakkumine meeldis talle rohkem. Riikide valiku määras see, et Helsingis elab tema kauaaegne kirjasõber, kellega nad aastavahetusel ka esmakordselt kohtusid.

Noored valmistasid külalise vastuvõtuks mitukümmend Saksamaa käsilippu, mis tulid nii tõetruud välja, et ei oma organisatsiooni uusi ideid, energiat saanudki aru, et need olid ise valmistatud. Lipud käes, võetigi Philipp vastu.

Tulijat tervitati inglise, saksa ja eesti keeles. Edasiseks keeleks jäi põhiliselt inglise keel. Algatuseks õpetas ta meile ühe mängu, millest kõik said osa võtta ja mis võimaldas kohmetusest üle saada. Et kiiremini tuttavaks saada, õpetasime meie külalisele lapaduud, kus sai palju naerda ja õhkkond muutus veelgi vabamaks. Vestlusringis esitati kõige rohkem küsimusi saksa kooli kohta.

Philippi arvates on nende riigis koolides väga palju puudusi ja koolis talle eriti ei meeldinud. Õhtu raames toimus viktoriin Saksamaa teemal, milles 1.koht - Silver Tuurma, Rene Ailt, 2.koht - Jarmo Lehiste, Alex Makaronski, 3.koht - Marko Nuut, Grete Hartwick.

Esmakordselt elus mängis külaline kabet ja ta oli sellest nii vaimustuses, et lubas ka endale kabe osta ja harjutama hakata.

Marko Nuut: „Mulle see õhtu väga meeldis. Eriti hea oli see, et sai inglise keelt praktiseerida". Marko suhtles inglise keeles täiesti vabalt.

Oli tore õhtupoolik , kus kasutasime esmakordselt ka küpsetamise võimalusi oma uue pliidiga. Philipp tuleb meile taas külla koos oma sõbraga Hispaaniast. Selleks ajaks on ta ka kabet jõudnud harjutada. Sindikad, hoidke alt ja harjutage hoolega!