Sipelgas Ferda abiga tutvustas Heldi Aia Keskkonnaametist lastele jäätmete sorteerimise ja taas- ning korduskasutuse põhimõtteid.

Eelnevalt olid lapsed õpetajate juhendamisel kogunud rühmas või ka kodust kaasa toonud erinevat prügi (kile, patareid, kartong, pakendid, paber, plastik jne.), mida üheskoos agaralt sorteerima õpiti.

Lapsed said teada, mida sobib panna pakendite sekka, mis läheb kompostihunnikusse jne. Sipelgas Ferda selgitas lastele sedagi, miks vanad patareid ja ravimid on ohtlikud ning kuhu neid paigutada tohib.

Põhjalikult tutvuti erinevate toidupoes käimise kottidega (kile-, paber- ja riidekotid). Lapsed veendusid ise, kui palju ruumi võtavad koju kogunenud vanad kilekotid juhul kui neid korralikult kokku ei osata voltida. Samuti oli hästi näha, et mitmeid kordi kasutusel olnud kilekotid muutuvad inetuks ja määrdunuks. Seepärast soovitas tädi Heldi lastel oma emmedele edasi öelda, et kasutagu nad ikka riidekotte. On ju need toredamad ka seepärast, et neid saab ise vajadusel pesta. Peavad ju meie toiduasjad olema alati puhtas kotis.

Oli huvitav oma silmaga näha, et näiteks kommipabereid ei peagi alati ära viskama, vaid nendest saab voltida imeilusaid ja praktilisi asju. Nii oli tädi Heldil kaasas omavalmistatud „kohev oravasaba“, maiustuste korv, printsessikroon ja nii pikk punutud vöö, et 16 last mahtus selle kõrvale ritta seisma.

Loodetavasti õppisid lapsed nimetatud programmi käigus vaatama prügi pisut teise pilguga ja tulevikus oskavad nad kaasa rääkida prügi sorteerimise vajalikkuse teemal. Kuna rühmades oli ka eelnevalt prügi teema jutuks olnud, jätkus sellealast arutelu veel ka järgmistel päevadel ning tagasiside kodudest tõendab, et teema oli lastele huvipakkuv ja õpetlik.

Aitäh Sipelgas Ferdale ja tädi Heldile!