Sipelgas Ferda tegeleb prügiga, kuid elab ta Keskkonnaametis ja toimetab seal koos programmijuht Piret Valgega. Tihti teevad nad väljasõite erinevatesse koolidesse ja lasteaedadesse, et jagada huvitavaid tarkusi ja teadmisi. Nii sattusid nad ka meile külla.

Algselt vaadati koos sipelgas Ferdaga esitlust prügist, mille käigus said lapsed teada, mis on prügi, milliseid prügiliike on olemas, millised on erinevad prügikastid, millised on prügiauto tööülesanded ning mis toimub prügimäel.

Kuidas siis prügi sorteerida?

  1. Pandimärgisega pakend - nende eest saab taara vastuvõtus oma raha tagasi ning on võimalik säästa plastiku toorainet ja looduslikku ressurssi - naftat.

  2. Klaas vii taaraautomaati või pane klaasikogumise konteinerisse. See aitab säästa looduslikku ressurssi, liiva.

  3. Papp ja paber - kogu kokku puhas ja kuiv paber ning papp ja sellest valmistatud esemed. See aitab päästa ja säästa puid.

  4. Segapakend - kogu kokku mahlapakid, piimapakid, kilekotid, šampoonipudelid ehk kõik pakendid, sest neid saab taaskasutada. Pakendid olgu muidugi kokku pressitud ja puhtad.

  5. Erijäätmed - kogu kokku suuremõõtmelised jäätmed ja elektroonika ning vii need Tartusse jäätmejaama.

  6. Ohtlikud jäätmed- on jäätmed, mis on ohtlikud meie tervisele, varale ja keskkonnale (vanad patareid, vanad arstirohud, katkine kraadiklaas, remondist üle jäänud värvid ja liimid, autorehvid). Ohtlikud jäätmed tuleb viia samuti Tartus asuvasse jäätmejaama aadressil Jaama tn 72c või Turu 49.

  7. Biojäätmeid (kartulikoored, õunasüdamed, banaanikoored jne.) saab väga hästi aias kompostida ja nende kõdunemisel tekib rammus muld, mida saab kasutada koduaia väetisena.

Sipelgas Ferda jagas meiega ka huvitavaid fakte prügist: - Eestis toodavad inimesed kokku ühe aasta jooksul prügi, mille mõõtmete kõrgust võib võrrelda kolmekorruselise majaga, ja laiust kahe ja poole suuruse jalgpalliväljakuga.

- Kui aitad koguda ühe konteineritäie (70 kg) vanapaberit, on 1 puu päästetud.

- Tetrapakenditest saab valmistada hiirematte, joonlaudu, prügikaste jne.

Programmi lõppedes kinkis sipelgas Ferda lastele laua- ja kaardimängu jäätmete taaskasutamisest. Tegutsege teiegi üheskoos ja vähendage prügi hulka!