Projekti raames toimus aasta jooksul neli kohtumist Tallinna ja Viimsi noortekeskuste vahel, kust said osa kümned noored. Suheldi, arutleti keskkonnateemadel, kuulati eksperte, vaadati filme ja nauditi koosolemist. Lisaks käisid Viimsi noored kolmel õppekäigul: Tallinna Loomaias, Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis ja kevadisel Soomaal rabamatkal.

Kõigest lähemalt

Neli kohtumist koostöös Kristiine, Männiku, Pääsküla, Järve ja Kopli noortekeskustega toimusid Tallinna külje all Laagris Salzburgi hotellis, kus omanikud noorteüritustele ikka abistava õla alla panevad. Esimesel kohtumisel arutleti teemal vesi: mis on vee hind? Kas vett igal pool üldse leidubki? Kuidas on lood maailma mageveevarudega? Kuidas vett säästa?

Noortele jagas infot ekspert Agur Paesüld ning ürituse käigus said noored pimesi proovida, kas Eviani ja kraanivee maitsel ikka on vahe või kujutame seda endale vaid ette. Kahepäevane ettevõtmine jättis osalenutele hea mulje ja sellest, et ühe 0.5 l Coca-Cola pudeli tootmiseks kulub 4 l vett, räägiti veel nädalaid, kui mitte kuid.

Sama edukalt kulgesid ka järgnevad kohtumised. Detsembris arutleti kaubanduse, prügi ja toitumise teemadel. Noored said eksperimendi käigus teada, kui kaugelt pärineb nende praetaldrikul olev toit ja kui palju energiat on kulutatud, et toit nende taldrikule jõuaks. Samuti hakati mõistma kodumaise toidu ja mahetoidu olulisust, prügi sorteerimise vajalikkust ja mõeldi ka selles suunas, mida saaks ise ära teha, et oleks puhtam elada. Sel ja järgneval kohtumisel rääkis noortega ekspert Mari-Helene Kaber.

Järgmine kohtumine toimus veebruaris ja teemaks oli kliima ning kliimamuutused. Sel kohtumisel said noored katsetada lume sulamist - kui palju vett väikesest lumetükist tekib? Ja mis saab siis, kui terve Gröönimaa või hoopis Siberi igikelts ära sulab? Kas kliimamuutused on üldse inimtekkelised või mida saab üks noor ära teha, et maakera toetada? Ringiga jõuti tagasi säästliku elamise ja tarbimise teemadeni ning aprillis viimasel kohtumisel arutleti juba teemal elekter, küte ning alternatiivsed energiatootmise võimalused. Kevadisel kohtumisel rääkis noortega ekspert Sven Paulus, näitas omatehtud saatelõiku ETVst, pani noored kastist välja mõtlema ja andis ideid isegi selles vallas, kuidas helilainetest elektrit toota või telefoni päikese abil laadida. Polegi palju vaja, et säästlikumalt elada!

Käsitleti ka tundlikku tuumajaamade teemat, tehti viktoriine ja korrati üle kõik, mida nelja kohtumise käigus uut teada oli saadud. Kohtumisel osalenud noored kujunesid osaliselt küll samadeks vanadeks olijateks, võib öelda juba, et keskkonnagurudeks, ent iga kord leidus ka mõni uus nägu, et üritusele vürtsi lisada.

Väljasõidud loomaaeda, Rocca al Maresse ja Soomaale

Lisaks kohtumistele teiste noortekeskustega käisid meie noored ka eelpool mainitud väljasõitudel. Sügisel käidi Tallinna Loomaaias ohustatud liikide kohta infot hankimas. Tore giid juhatas noori loomast loomani, infostendist teabetahvlini, küsis küsimusi, vastas noorte küsimustele ja lasi lõpuks kõigil ka pai teha armsale elusale maole. Noored said teada, miks teatud liigid on välja suremas, ja tuli tõdeda, et nagu ikka, on põhipõhjus pahatahtlik või süüdimatu inimene ise. Märtsikuus suunduti koos noorsootöötajatega Rocca al Mare Vabaõhumuuseumi loodusõpperajale. Õpperaja punkte läbides, linde vaadeldes, tuulikuid ja samblikke uurides täitsid noored ka ristsõna. Värskendavalt mõjus juba vabas õhus liikumine ning looduslikule eluviisile astuti taas sammuke lähemale.

Soe maikuu oma vihmase kevadilmaga viis Viimsi ja Randvere noored aga Soomaale. Väga kogenud kohaliku loodusmehe ja giidi Edu Kuilli eestvedamisel läbiti pikk matkarada, mis kulges mööda imeilusat raba. Rabas said lapsed tuttavaks rabataimede, loomade, samblike ja nähtustega. Katsuti, kui külm on vesi laukas, vaadeldi kopra näritud puid, vahetati kogemusi ning küsiti palju huvitavaid küsimusi.

Lisainfot toimunud keskkonnateadlikkuse projekti või teiste Viimsi ja Randvere noortekeskustes toimuvate ürituste kohta võite uurida veebiaadressilt www.viimsinoortekeskused. tk või www.huvikeskus.ee.