Et aga Välja kinnistu omanik Elvi Maripuu, Viivi ja Siiri Sõnajala ema esitas vallale taotluse tee avaliku kasutamise lepingu lõpetamiseks alates 8. juulist, vallavalitsus ebaseaduslikku märki teisaldama ei hakka. “Eramaale võib inimene paigaldada igasuguseid infotahvleid,” nentis vallavanem ajelehele Saarte Hääl.

Politsei pressiesindaja Kaja Kuke andmetel mainitud külatee kiirusepiiranguga seoses politsei poole pöördutud ei ole. “Meie liiklusmärke ei paigalda, see käib koostöös kohaliku omavalitsusega,” selgitas Kukk.

Küll aga suhtles Kuressaare politseijaoskonna menetlus- ja ennetusteenistuse juht ja Salme vallavolikogu esimees Meelis Juhandi sel teemal vallavalitsusega.

Kuna selle juhtumi puhul puudub aga avalik huvi, siis ei järgne sellele esialgu mingit tegevust, teatas Kukk.

Politseile teadaolevalt on tegemist kahe maaomaniku omavahelise vaidlusega, kuhu on kaasatud ka Salme vallavalitsus. Politsei andmeil käib märgi paigaldaja ja vallavalitsuse vahel kirjavahetus avaliku kasutusega eratee lepingu muutmiseks.

Saarte Häälele teadaolevalt palus Sõnajalgade naabruses asuvate Ranna ja Illimardi kinnistu omanike esindaja Marju Ränk vallavalitsusel tungivalt kiirusepiirangu märk eemaldada. Ränga väitel paigaldasid 5. juunil piirangumärgi vennad Andres ja Oleg Sõnajalg.

“Viivitamatult lõpetada Illimardi kinnistut läbival teel omaniku loata liikumiskiiruse piiramine,” nõudis Marju Ränk kirjas vallavalitsusele.

Marju Ränga andmeil on Välja kinnistut läbiva tee kasutuskoormuse ja kiiruse piiramise põhjenduseks toodud Laidunina hoiualal kehtestatud kõrgemad looduskaitselised nõuded.

Ettevõtja Oleg Sõnajalg, kelle hoonekompleks selle tee lõpus asub, ütles, et teda piirang ei häiri. “Ise me põhiliselt seda teed sõidame,” sõnas ta.

Sellisel juhul liigub auto umbes jalakäija kiirusega, selgitas Sõnajalg. Kiiremini sõites tekib palju tolmu ja kadakad lähevad koledaks. Oleg Sõnajalg on oma sõnul kindel, et kui panna keelav märk “20 kilomeetrit tunnis”, sõidetaks vähemalt 40-ga.

Tema teada on asulate siseselt sellised 5 km kiirusepiirangu märgid vägagi levinud. “Mingit pahatahtlikkust selles küll ei ole,” kinnitas Oleg, kes tihti lahkub kodust hoopis helikopteriga.