Külalistel kulus Eestisse jõudmiseks 3 pikka päeva rongi ja bussidega sõites. Piir ületatud, võeti suund Eesti Maanteemuuseumi, mis jättis külalistele sügava mulje. Eriti imestati, kuidas on võimalik nii suurt masinate ekspositsiooni kokku saada ja väljakutele paigutada.

Otepääl külastati kõigepealt Otepää vallavalitsust. Abivallavanem Andres Arike andis põhjaliku ülevaate Otepää vallast omavalitsuse üksusena.

Otepää linna vaatamisväärsusi tutvustava ekskursiooni korraldas giid Ene Pooland. Tutvuti Lipumuuseumi ja kirikuga. Energiasamba juures koguti energiat ning käidi vaatamas Tehvandi uut staadioni ja hüppemäge.

Õhtul oli sõpruskontsert kultuurikeskuses. Esinesid marilased, handid, rahvamuusikaansambel Karupojad ja segarahvatantsurühm Nuustaku. Külalistele jäid mälestuseks Otepääd tutvustavad meenetekotid ja DVD, millele on jäädvustatud Otepää rahvamuusikaorkestrite kontsert.

Handid sõitsid veel samal õhtul edasi Tallinna. Maridega jätkus pillimäng ja laul veel pidulikul õhtusöögil GMP Glubhotelli Pühajärve restoranis.

Muljed meie maast olid külalistele väga positiivsed. Imestati, kuidas meil teed on nii korras ja liuglevad kui ussid ja külades on majad üksteisest kaugel. Nendel kulgevad teed üle mägede ja külad on tihedalt asustatud. Uudiseks oli seegi, et meil pakitakse loomasööt kilepallidesse. Uuriti, miks ei ole külas aiamaadel aedasid ümber, kas lehmad peenramaad ära ei talla jne.

Traditsioonidest saime teada, et külalistel seljas olnud ilusad rahvariided, on kõik naistel ise tikitud ja õmmeldud. Vallalised neiud peavad endale ja tulevasele mehele ning tema vanematele rahvariided ise valmistama. Tegeletakse väga palju vanade traditsioonide säilitamisega, kuna vene kultuur laiutab üha enam soome-ugri hõimurahvaste aladel.

Pikast sõidust ja väsimusest hoolimata olid külalised väga õnnelikud ja kõigest väga huvitatud ning ootavad meid kindlasti endile külla.

Täname kõiki, kes abistasid selle toreda kohtumise läbiviimises: Rahvakultuuri Arendusja Koolituskeskus, Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp, Valgamaa Omavalitsuste Liit, tõlk Eda Kaur, Edgari Külalistemaja, Otepää Kultuurikeskus ja bussijuht Mati Orm.