Neljapäeva õhtul kogunes hämarasse koolimajja (Eesti Energia “üllatas” meid pika voolukatkestusega) kolmkümmend külalist ja peotäis omi. Igast riigist kümme inimest – 5 täiskasvanut ja 5 noort. Imetleti meie uue kuue saanud koolimaja ja vahetati tervitusi. Imestati, kuidas näeb maja peale aastast käigusolekut niivõrd hea välja. Kiitus teile, kiriverelased, maja hoidmast! Eriti elevil olid muidugi noored, sest ees ootas ju ühine elu võimlas.
Reede hommik tuli töisemalt. Koguneti vallamajja kultuuriseminarile. Esiteks kultuuriajalooline sissejuhatus meie suveelanikelt Andra ja Rein Veidemanilt. Nende mõtteid on alati huvitav kuulata ja esitati ka palju küsimusi. Siis iga maa tutvustus, mis on kultuurivallas huvitavat ja mida võiks külalistelegi näidata. Materjal, mille kogusime on huvipakkuv ja annab ka mõtlemisainet. Seejärel ootas Olustvere ja erinevad tegevused linakojast viinavabriku ja hobusteni. Oli väga huvitav õhtupoolik, soovitan kõigil tutvuda!
Laupäev viis Viljandisse. Väike linnaekskursioon, lossimäed…. Kes polnud näinud, imetles järve ja linna. Ja siis Kabalasse laulupeole. Aeg oli küll veidi lühike, aga mulje sai ja laulupeo tunne jäi südamesse. Selliseid pidusid mujal enam ei korraldata ja nende õhkkond meelitab. Ja oligi viimane õhtu – lõpupidu. Kohalejõudjaid võttis vastu saaliakendest kostuv rock´n roll ja tantsida sai sel õhtul tõsiselt! Tanel Reiman ja “Horisont” rockisid täiega! Sel öösel polnud küll kellelgi unega raskusi.
Ja oligi viimane hommik. Kokkuvõte möödunust ja uue aasta plaanid. Otsustati järgmise aasta seminari teemaks võtta kogemuste vahetamise erinevate projektide rahastamisel. Koos on ka nn. “kondikava” kultuurikalendri koostamiseks, nii et loodame sügisel seda kõigile tutvustada. Noored tõid ka välja pluss-ja miinuspooled reisist. Plusse kogusid kõige enam bändipoisid ja miinuseid magalas norskajad. Ja oligi aeg jätta hüvasti…. Millegipärast olid kõige suuremad reisipaunad meie valla noortel, aga eks nende kojutassiminegi kõige kergem.
Siinkohal suured tänud kõigile, kes päevade kordaminekus kaasa aitasid – Elle Kipper ja Gunnar Leis, Kaie ja Sander Sakk, Aino Rebane ja Anu Nael, Mare Kolk, Tiina Volens, Tarmo Riisk, Urmas Aun, Jaan Zilmer, Elvi Soolo, Helje Laan ja Malle Tammeoks, Eha Ott, Tanel Reiman, Syret Kärt, Maria Roosileht, Lisanna Liiver, Monika Kinguste, Rasmus Alles, Kaie ja Andrus Liiver, Virve Anvelt, Ljuba Ess, Hermann Kalmus, Kõo Lasteaed ja Pilistvere Hooldekodu.
Koosoldud päevad lähendasid kõiki. Kui ei oleks kurbi lahkumisi, siis poleks ka rõõmsaid taaskohtumisi. Juba kevadel on grupp aktiivseid noori oodatud Itaaliasse (noortevahetusse on lisandunud lisaks eelmistele ka piirkond Itaaliast) ja 4.-7. augustini ootab meid Fladungen.
Kirivere lapsi aga oodatakse talvel Norasse Nobelfestivalile ja meil on kevadel tulekul lauluvõistlus, kuhu kutsusime ka külalisi. 2011.aasta sügisel toimub Noras muusikafestival, kuhu on kutsutud meilt üks sooloartist.
Kui astutakse koduõuest kaugemale, tuuakse sealt kindlasti kaasa ka uusi ja huvitavaid teadmisi ja muljeid.
_____________________________________________________________
Mõned väljavõtted Rootsi noorte päevikust:

Aitäh teile selle ilusa kolme päeva eest. Tegevused olid suurepärased, inimesed sõbralikud ja viimane õhtu lihtsalt äge! Eesti on väga ilus maa. Aitäh unustamatu aja eest Kõos. Jään teid kõiki igatsema, aga loodan näha järgmisel aastal Saksamaal Fladungenis.
Mulle meeldis see aeg, mis me koos veetsime. See koht oli ilus ja inimesed armsad, ei teagi kuidas teid tänada....
Tahan teid kõiki tänada, kes Kõosse tulid ning eriline tänu läheb Janele, kes töötas selle nimel kõvasti, et need päevad korda läheks. Olen õnnelik, et sain võimaluse sellest kohtumisest osa võtta ning tahan kindlasti järgmisel aastal Fladungenis osaleda. Jään teid kõiki igatsema!
Sõprusvaldade sõbrad on kõige parimad sõbrad üldse. Loodan, et kõigil oli siin tore. Jane oli nagu “Superwoman”, kes oskas erinevaid olukordi lahendada ja oli väga vapper. Jään teid kõiki väga-väga igatsema!
Istun siin bussis teel Stockholmist Norasse, mõtlen meie reisi üle. Ma õppisin palju, eriti Eesti kohta. Nüüd ma tean asju Eestist ja Kõost, mida ma ise polekski saanud õppida, kui ma poleks siia sattunud. Ma arvan, et me nägime Eestit hoopis teises valguses, kui eestlased ise seda näevad.