Viimati sai sotsiaalkorteri naine, kelle kodu läks tuleroaks. Valla sotsiaaltöö peaspetsialist Maie Pikker ütles, et paar korterit on vallal just sellisteks ettenägematuteks puhkudeks alati varuks.

Sotsiaalpinnad on valla omandisse sattunud eri moel: mõned on ostetud, mõned on jäänud erastamata, mõni on ka kingitud. Suurem osa sotsiaalpindu on ühetoalised, aga on ka kahetoalisi. „Võimalused on olemas, aga minu soovitus on proovida ikka ise elamispind leida," lausus vallavanem Georg Ruuda.

Põhjuse nii soovitada annab kogemus, et sellest olukorrast ei õnnestu naljalt välja murda. Esialgu antakse sotsiaalpind kuueks kuuks, seejärel lepingut pikendatakse. Ja sellesse ringi inimene üldjuhul jääbki...

Täpsustuseks, sotsiaalkorteri elanik maksab eluasemekulud siiski ise.

Sotsiaalkorterite põhiasukad on üksikud meesterahvad, aga on ka lastega peresid. Võimaluse korral sätitakse viimased elama omaette korteritesse. Teiste hulgas peab vald andma eluaseme vangist vabanenutele.

Ühiselu valud-võlud

Et sotsiaalkorteritest parem pilt saada, käisime koos sotsiaaltöötajate Maie Pikkeri ja Aino Kaursoniga elupindu kaemas.

Puiga sotsiaalmajas elab allkorrusel kaks lastega peret ja ülal omaette tubades kolm meeshinge.

Päevasel ajal oli ülemine korrus tühi. Esikus rippus koristusgraafik ja ühe toa uksele oli kleebitud kuri küsimus: kas sina ka koristad?!

Aino Kaurson tõstis - uudishimust elektripliidi katet. Ta oli toonud meestele hiljuti tõhusa puhastusvahendi ja - oh imet, pliit oligi saanud sellise ilme, et sobiks ka puhtusefriigist perenaise kööki.

Parksepal Kanariku 7 sotsiaalkorterite juurde sammudes tervitasid meid trepil kõigepealt prisked kassid. Ühisköök nägi välja lihtne, aga kodune: pliit, tilluke teler, vannitäis sibulaid kevadise vitamiinivaeguse leevendamiseks pealseid kasvatamas jne.

Puiga sotsiaalmaja suur pluss on soodne ahiküte, aga omad plussid on ka Parksepa Kanariku 7 sotsiaalkorterite elanikel. Projektiraha toel on seal vahetatud aknad, keldrisse ehitatud saun, dušinurk, saab pesumasinat kasutada. Mis veel eriti mõnus - samas majas asub raamatukogu koos rikkaliku lugemisvara ja arvuti kasutamise võimalusega.

Maie Pikker ütles, et Võru vald teeb enne, kui sotsiaalkorteri abivajaja käsutusse annab, seal remondi. „Hea oleks, et inimene enne lahkumist ka remondi teeks," lisas ta. Seda on aga juhtunud vaid ühel korral.

Enamiku sotsiaalkorterite asukate elu tuleb siiski korraldada ja juhtida rohkem kui vaid elamispinna eraldamine. Paljud vajavad toimetulekutoetust, mõned ei suuda ühiselu reeglitest kinni pidada. Aino Kaurson ütles, et kuu alguses pensionipäeva paiku põigatakse ikka sotsiaalkorterite ela nikke vaatama. Või mis vaatama - enamasti korrale kutsuma, sest kodurahu ei ole sotsiaalkorterites nii iseenesestmõistetav.