Teemaks on mesi, ilu ja tervis. Kuna neil meepäevadel käib palju venekeelset rahvast, siis on taas hea võimalus ka oma vene keelt taaselustada ja praktiseerida.

Aastaid olen rääkinud neil päevadel mee välispidisest kasutamisest, näiteks massaažides ja kreemides. Üle aasta olen keskendanud mee sissevõtmisele.

Mis on mesi?

See on supertoiduaine. Avastasin 1790. aastal tsaari nõuniku Tumanski kirjutatud raamatu vadjalaste ja isurite eluolust, kus ta kirjeldab paljusid meie hõimlaste eluterveid tarkusi, nagu jõhvika, kaselehtede, kasemahla, ka mee kasutamist.

Mesi on kontsentraat, ta sisaldab elutähtsaid mikroelemente, väga vajalikku seleeni, bioaktiivseid aineid nagu taruvaik, mis on looduslik antibiootikum. Mees on erinevad suhkrud: glükoos, sahharoos, fruktoos. Külmetuse korral pole universaalsemat teed kui vaarikavarred või pärnaõied ja mesi. Mesi turgutab keha, ja keha saab meest kergesti kõik vajaliku kätte.

Meepäevad on väga populaarsed. Seal viibides jääb mulje, et meie inimesed on targad ja teavad, mida organism vajab. Seda imestavad meie naaberrahvad, et tunneme nende arvates hästi oma looduses leiduvaid ravimtaimi ja loodusravi võtteid.

Meil pole olnud loodusest võõrandumise aega. 50 aastat nõukogude aega hoidis meid eemal lääne arengust ja selle eufooriast. Meil on säilinud arusaam looduses olemasoleva õigest kooslusest.

Mida ise meepäevadel ostate või mida soovitate?

Seal on kaks olulist meesegu: naistele ja meestele. Naistele õietolmu, suira, taruvaigu ja mee segu. See sisaldab taimseid östrogeene, mis kirgastab enesetunnet. Ja meestele meesegu suiraga - prostamoli asemel.

Kõige olulisem on, et me tarbiks puhast eestimaist mett. Mesi puhastab organismi, viib välja vett ja šlakid. Mees on fermendid, mis kiirendavad toitainete muundumist organismis.

Mina soovitan võtta 40-60 g mett päevas. Hommikul teelusikatäis mett enne kohvi joomist, kui ei söö kohvi kõrvale, siis meega on kohviga kaasnev halb mõju nõrgem. Aga kindlasti ei soovitata mett üle 70kraadise kuumusega joogi sisse.

Kuidas ise mett kasutate või millist meesegu tarvitate?

Mina tarvitan MÕTSi, see on mesi, õietolm, taruvaik ja suir kokku segatud. See turgutab ja annab energiat. Kasutan mett suhkru asemel, ka salatikastmetes koos õli ja sidrunimahlaga. Minu lemmik on meeleib õhukese võikihi ja meega ning selle juurde piim.

Mesi võib vajadusel olla ka ravim?

Jah, mees on C-, A-, K-, B-, D- ja E-vitamiini. Mesi on ravimiks skorbuudi puhul, unepuudusel soovitatakse 1-2 teelusikatäit mett enne und. Seda soovitas muide juba Hippokrates.

Palaviku puhul soovitatakse 1:50 vesilahust meega. Külmetuse korral õunateed meega.

Retsept on selline: purustada õunad, lisada kuum vesi, mis peab 2 tundi õuntel seisma, siis lisada mesi. Aga need peaksid kindlasti olema kodumaised õunad!

Mesi olevat kasulik ka vannivees?

1-2 supilusikatäit mett, millele lisada veel pits viina. Mesi toidab ja puhastab, viin pehmendab vett.

Meemassaaž näole on väga hea - mesi pumpab lümfe, s.t puhastab organismi, ka meemask on hästi toitev.

Looduskosmeetikas on mesi ja mesilasvaha oluline koostisosa. Kui näole teha meemassaaž ja seejärel jaapani tehnikas õlimassaaž peale, on tulemus selline, nagu oleks ilukirurgi juures käinud.

Meil on Harmoonikumis ökospaas ka meeprotseduurid: Mesimummu mõnu naistele - see on mee-, ürdi- ja piimavann, ning Pehmed ja karvased meestele - see on konjaki-meekaeravann. Massaažis on kasutusel mesi, sidrun ja mandliõli.

Mesi on ka meil valmistatud looduspuhaste kehakreemide komponent. Ta aitab kreemil säilida ning toidab, niisutab ja noorendab nahka.

__________________________________________________________________________

Mesimagus naistepäev Eesti Meetootjate Ühendus korraldab 9. ja 10. märtsil, mõlemal päeval kell 10-17 Tallinnas Lillepaviljonis Pirita tee 26 kogupere ürituse "Mesimagus naistepäev".
Müügil mesi ja meesaadused. Õpetatakse mee kasutamist koos ravimtaimedega, räägitakse meest ja teistest tervislikest toitudest ja tutvustatakse uusi meesaadusi.
Lastele räägib mesinik Hinge Laur mesilaspere elust. Lapsed saavad mesilasi joonistada ja värvida ning voolida plastiliinist, mis sisaldab mesilasvaha.
Kohvikus meesöögid ja -joogid.
Kohal on mesindussaadustega ravi konsultant, Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-õppejõud Ilmar Särg.