Liikumisi jalgrattal, tasakaaluliinil ja oma jalgel

Erinevaid liikumisvõimalusi pakkusime selgi korral. Nädalat alustasime kaheksa kilomeetri pikkuse rattasõiduga alevikus, millele eelnes piirkonna politseiniku Jaan Padriku meeldetuletus jalgratta tehnilisest varustusest ja liiklusreeglitest, mida iga jalgrattur peaks meeles pidama ja järgima.

Teisipäeval oli võimalus kõigil jooksuhuvilistel saada esmaseid näpunäiteid Raplamaa ühelt tugevamalt jooksjalt ja treenerilt Risto Ütsmütsilt. Huvilised said kaasa ka kuue nädala treeningplaani, mis aitab üle minna käimiselt jooksmisele. Üheskoos prooviti omal nahal ära jooksutreeningusse kuuluvad harjutused ja joosti lõike terviserajal.

Kolmapäeva õhtupoolikul olid kõik huvilised oodatud Toosikannu viburajale, eriti aga meesterahvad, keda naljalt kodust välja ei saa. Ahvatlevast kutsest võtsid kinni siiski üksikud, seda aktiivsemalt said vibulaskmisel osaleda aga need kes kohale tulid. Vahval metsarajal läks aeg kiirelt ja emotsionaalselt.

Enda tasakaalu said kõik proovile panna reede õhtul Käru kooli võimlas, kus Jaan Roose seadis üles kaks slackline´i ehk tasakaaluliini rada. Foto: Eva Seera

Puhkekeskuses ootas osalejaid majandusteadlane Andres Arrak, kes kõneles huvitavalt praegustest majandustrendidest ja väärtustest, mis mõjutavad kõigi meie elu. Arraku sõnul tuleks enam hinnata olemasolevaid rikkusi ning tegeleda tugevamalt väärtuskasvatusega, sest vaid seeläbi on meil edaspidi võimalik olla edukam ja ka jõukam.

Neljapäeval said tervisespordihuvilised taas kokku terviserajal, kus Rapla haigla füsioterapeut Meelika Laasma keskendus kepikõnnitreeningule, venitusharjutustele ja kõneles huvitavalt ka terviseriskidest, mis valede treeningvõtetega võivad kaasneda. Nii näiteks selgus, et esmapilgul süütuna paistva kepikõnniga võib saada tõsise tervisehäire kui seda valesti teha. Et seda ohtu ei tekiks, korrati kõigiga üle kepikõnni põhireeglid ja  õige liikumine. Meelika pakkus välja mitmeid huvitavaid harjutusi, mis just kepikõnnitreeningule võiks lisada, et seeläbi muuta treening veelgi tõhu-samaks.

Reedel seati koolimaja võimlas üles kaks slackline´i rada ehk tasakaaluliini. Eesti parima ja ka maailmameistritiitlit omava Värska kandi noormehe Jaan Roose esituses sai näha põnevaid trikke ja liikumisi. Rajal püsimist said proovida ka kõik osalejad. Tegemist on suhteliselt uue alaga (alguseks aasta 2007), mis ei ole harrastamiseks ka kuigi kallis ning mille võimaldamist tasuks kindlasti edaspidi mõelda ka Kärus, kui huvilisi leiduks. Täname Vello Sillasood, kes valmistas selle õhtu tarbeks korralikud rajakinnitused.

Laupäeval ootas huvilisi mõnus matk Rumbi-Piiumetsa kanti, kus mööda iidset sõjateed juhtis meid Eha Metsallik, kõneldes sinna juurde ajaloolistest paikadest ja seal toimunust. Matkalised jõudsid vahvale rabasaarele ning leidsid teispool saart puutumatud kuremarjamättad, mis lausa kutsusid ahmima nii suu kui silmadega.

Mõnuga painutati ja sirutati end pühapäeval. Foto: Eva Seera

Pühapäeval said naised end Deivi Šadeiko abiga lahti painutada ja venitada tõhusa tunnikese jooksul. Rahulikuks maha jahtumiseks jätkati tervisliku toitumise aruteluga, kus Deivi tutvustas põhilisi suundumusi, mida praegu toitumisteadlaste poolt tähtsaks peetakse.

Nii näiteks soovitas ta võtta D-vitamiin oma igapäevaseks toidulisandiks, sest just selle puudumine muudab meid vastuvõtlikumaks paljudele viirushaigustele. Päikest, kust inimese organism seda kõige paremini saaks, on meil aga liialt vähe ja seda isegi suvel. Mitmekesise ja tervislike valikute  propageerimine peab aga algama igast kodust ja saama selgeks juba lapsena, sest praegu on laste osas suurenenud nii ülekaalulisus kui ka mitmete haiguste põdemine, mis on otseselt seotud vale toitumisega.

Nädalal oli mitmeid toetajaid

Kogu nädala jooksul oli perearstipraksises ja lisaks ka mitmel nädala jooksul toimunud tegevuse raames, võimalus pereõe juures teha erinevaid tervisemõõtmisi. Raamatukogu pakkus oma väljapanekuga infot uuematest raamatutest, kust saada juhiseid ja näpunäiteid nii toitumise kui harrastuste osas. Hooldusravi Keskus pakkus aga mitme tegevuse juures ka südamesõbralikku suutäit puuviljadest ja odrakaraskist. Aitäh kõigile toetajatele!

Sel aastal osales südamenädala tegevustes Kärus kokku 93 inimest: 24 meest ja 69 naist. Enim osalejaid - 26 oli reedesel tasakaaluliini demonstratsioonil ja koolitusel. Võrdselt populaarsed, igal päeval 13 osalejat olid ka kepikõnnitreening, viburaja kasutus ja naiste võimlemine pühapäeval. Kõige vähem oli osalejaid rattasõidul - 7. Ei tea, kas olid rattad alles talveunes või peljati uut politseinikku. Südamenädala korraldamiseks saime projektitoetust 300 eurot, sama suur oli Käru valla omapoolne panus.

Kõige enam tundsime rõõmu uute osalejate üle, kes seni polnud südamenädalal osalenud, samas oli äärmiselt hea meel ka nende üle, kes on juba nö vanad osalejad ja oskavad võtta pakutavast maksimumi. Kindlasti oleks me olnud valmis ja ka ootasime aga veelgi enam osalejaid. Kasvõi kord nädalas oma tervise heaks kodust välja tulla pole ju palju, sest tervis on meie kõige kallim vara. Sellest saame aga aru alles siis kui see meil käest hakkab kaduma.

Täname oma südamest kõiki, kes aitasid kaasa selle aasta südamenädala korraldamisel. Loodame, et iga osaleja leidis ka seekord midagi väärtuslikku oma kehale või vaimule ning leiab võimaluse arendada seda kogu järgneva aasta jooksul. Kindlasti jätkame ka järgmisel aastal  südamenädala tähistamisega, aga siis juba uued tervislikud tegevused ja uued sihiseadmised koos hästi sissetöötatud tavadega. Ideid uueks südamenädalaks hakkame rõõmuga aga vastu võtma juba praegu!