Nägime kaardi avamistseremooniat Vahastu linnusemäel, kus võtsid sõna nüüdseks meie hulgast lahkunud Jaan Eilart ja Mari Mei. Esinesid külaliskoorid Rapla rajoonist ja Vahastu naisansambel. Lehvisid sinimustvalged lipud. Oli kevad-suvi aastal 1989. Teiseks jutustas film Vabadussõja ausamba taasavamisest.

Vaatasime, kuidas toimus Vahastu lasteaia-algkooli avamine. Uus ilus maja, palju lapsi ja lapsevanemaid, külalisi meilt ja mujalt... Kooli avas president Lennart Meri. Järgnevalt oli film renoveeritud rahvamaja avamisest ja jõulupeost kaunis rahvamajas.

Filmid olid väga huvitavad ja kolm tundi möödus märkamatult. Põnev oli vaadata filmi, kus enamik osalisi on tuttavad, sõbrad või koguni sugulased. Iseennastki oli tore ära tunda! Inimesed filmis kõik noored ja ilusad! Ja kui palju lapsi siis külas oli!

Mälestused, mälestused... Nüüd oleme üle kahekümne aasta vanemad, enamik noori on külast lahkunud ja lapsi nii vähe, et võib ühe käe sõrmedel üles lugeda... Pole midagi teha - selline on väikekülade saatus meie armsal kodumaal... Aga üritus oli muljetavaldav ja südantsoojendav!