"Volikogud näitasid üles selget tahet ühiselt edasi minna ning julgust olulisi otsuseid vastu võtta, mitte jätta otsustamist riigi või kellegi teise kanda," tunnustas Maidla vallavanem Hardi Murula volikogu liikmeid.

Moodustuval omavalitsusel on head eeldused olla konkurentsivõimeline ja atraktiivne piirkond nii elanikele, külastajatele kui ka ettevõtjatele. Kui ka tulevikus leitakse üksmeel, kuidas piirkonda edasi arendada, ei jää ka positiivsed muutused tulemata.

Lüganuse ja Maidla valla ning Püssi linna ühinemisel moodustub pindalalt ning rahvaarvult suuruselt teine vald Ida-Virumaal.

"Ühinemisläbirääkimised on toimunud konstruktiivses koostööle suunatud õhkonnas, vaidlused on vaieldud ning sihid järgmiseks neljaks aastaks paika pandud," kinnitab Lüganuse vallavanem Arno Rossmann, "Meil on palju ühiseid väärtusi, mille nimel üheskoos pingutada, et muuta ühinenud vald atraktiivseks nii elanikele kui ka külastajatele".

Kui tavaliselt on investeeringuid planeerides soove kordades rohkem, kui reaalseid rahalisi võimalusi, siis ühinemislepinguga kokku lepitud investeeringute teostumisel jääb uuel vallal veel piisav finantsvõimekus, et tagada võimalike suuremate investeeringute omaosalus uuel Euroopa Liidu finantsperioodil aastatel 2014-2020.

"Omavahendid, saadav ühinemistoetus ja laenu võtmine ei oleks piisav suuremate investeeringute teostamiseks. Järgmise nelja aasta jooksul teeme ära investeeringud, mis on piisavalt ette valmistatud ja põhjendatud ning mille ellu viimiseks on eraldatud toetust," kinnitas Maidla vallavanem Hardi Murula, "Tänaste prognooside alusel on uus vald võimeline tagama omafinantseeringut kuni 3 miljoni euro ulatuses, mis võimaldab kaasata tulevikus ca 10 miljoni euro ulatuses projektivahendeid."

Kuid kindlasti ei keskendu moodustuv vald ainult investeerimistegevusele, väga oluline on ka olemasolevate teenuste säilitamine ja edasiarendamine ning ametnike kompetentsi suurendamine. "Töötame üheskoos selle nimel, et 01.jaanuar 2014. on olemas juba toimiv omavalitsusüksus ning kõik elanikele suunatud teenused toimivad tõrgeteta," kinnitas Püssi linnapea Enno Mägar, "Me ei saa endale lubada, et tekiks nö "vaakum" oluliste teenuste pakkumiseks, olgu selleks siis teede hooldus, sotsiaalabi või heakord." Seetõttu peavad ühinevad omavalitsused ühinemisotsuse ja valimiste vahele jääval ajal palju panustama erinevate õigusaktide ja kordade ühtlustamisele.

"Tuleb vaid tunnustada tegusaid Lüganuse, Maidla ja Püssi inimesi. Ei jäeta ootama, et keegi nende eest maailma muudab, vaid teevad seda julgelt ise," oli Ida-Viru maavanem Andres Noormägi arengutega rahul. "Vaieldamatu tõde on see, et tekkimas on suutlikum partner, kellega meie maakonda edasi arendada. Olen kindel, et need omavalitsused, kes juba täna suudavad ise otsuseid vastu võtta, on ka edasises haldusreformis edukamad," ütles Noormägi.

Moodustuv omavalitsus jääb kahe regionaalse tõmbekeskuse Jõhvi ja Rakvere vahele. Väga oluline on kaastöös riigi ja teiste omavalitsustega tagada inimeste mobiilsus nii töölkäimiseks kui ka erinevate teenuste tarbimiseks.

10 aasta pärast saame tagasi vaadata ja teha esimesi kokkuvõtteid ühinemise tulemusel saavutatust. Kolm tänast omavalitsusjuhti kinnitavad, et nad kõik usuvad ühinemise edusse.