Tehase juht Raivo Vinkel ütleb tutvustuseks, et Sunorek kolis Ilmandu rendipinnale aastal 2000. Varem tegutseti ainult Tallinnas Vabaõhumuuseumi läheduses asuvas hoones. Kuid sealne pind jäi kitsaks ning pilgud pöörati Harku valla poole.

"Siin sai alustatud ühe töötajaga ning laoga. Varsti kolisime Ilmandusse alumiiniumja plastsiinide tootmise. Teine korrus ehitati välja 2007 ning pärast seda toodi üle lamell- ja hiljem ka voldikkardinate valmistamine," ütleb Vinkel.

Laabi kunagistes kanalates tegutseb ettevõttel garderoobija liuguste tsehh.

Ülejäänud tootmine asub Tallinnas.

Tosin meistrit

Tööd antakse Ilmandus tosinale kätepaarile, kellest viis elavad Harku vallas. Valmistatakse kardinaid, aknakatteid ja kõike muud sellega seotut.

"Kardinapuud, siinid, püstlamellkardinad, rulood bambusest, puidust, kangast ja alumiiniumist, putukavõrgud ja muu," loetleb Raivo Vinkel põhilisi artikleid. Kõik Sunoreki poolt toodetud kardinaid paigaldatakse ka vastavalt kliendi soovile. Vajadusel remonditakse neid kardinameistrite poolt.

Samuti valmistatakse ettevõttes turvakardinaid. "Ülemiste keskuse omad on meie tehtud," lisab tehasejuht. Tema sõnul on need mõeldud kauplustele või müügiboksidele ning peaksid pahalaste esimesed rünnakud kinni pidama.

Osad üle ilma

Viimase aja suurem uudis on voldikkardin. Selle tootjaid on suurtes riikides kaks või kolm. Soomes näiteks pole ühtegi tehast. Poolas ja Saksamaal on neid mõni. "Eriseadmed on kallid, sest trellpuuri ja haamriga neid kardinaid ei tooda. Samuti pole tasuv toota väikest partiid," lisab Vinkel.

Tooraine ning muu vajalik on pärit üle maailma. Kaugem paik on Hiina, kuid kõike vajalikku saadakse ka Taanist, Suurbritanniast, Saksamaalt, Soomest, Hispaaniast ja Portugalist.

Puitu tuuakse valdavalt Poolast ja Saksamaalt. "Oma tootmises kasutame põhiliselt kaske ja mändi," ütleb Vinkel.

Küll toob Sunorek maale näiteks Hirschi ja Büche kaubamärke.
______________________________________________________________________

AS Sunorek
• Sunorekil on 20 aastat kogemusi erimõõdus aknakatete valmistamisel, disainimisel ning turustamisel.
• Ettevõtte hinnangul on nad valmistanud rohkem kardinaid kui kuluks 500 suure jalgpallistaadioni katmiseks. Valikus on praegu rohkem kui 100 toodet ja üle 1000 erineva kanga ning materjali.
• Vaata lisa www.sunorek.ee.