Mõte märkida ära endise Sürgavere valla varasemate koolide asupaigad sai hoogu siis kui mälestuskividega hakati tähistama Vastemõisa valla koolide asukohti. Rahaliselt toetasid ettevõtmist Sürgavere kooli endised ja praegused õpetajad-õpilased. Kivi toodi kohale Sürgavere Põllumajandusühistu esimehe Aarne Otsa eestvedamisel. Siinkohal suur tänu kõikidele annetajatele ja abistajatele ning Suure-Jaani Vallavalitsusele, kes toetas ettevõtmist rahaliselt.

Sürgavere valla koolide ajaloo uurimisele on kaasa aidanud ajaloolane Uuno Ojala, kes kogus materjale ka Riia Ajalooarhiivist. Kivi avamisele järgnenud ajalookonverentsil andis ta ülevaate oma uurimistulemustest, mida õpilased ja õpetajad huviga kuulasid. Teine ettekanne oli Aimur Joandilt, kes on uurinud magasiaitade osa mõisa talupoegade elus. Igasse mõisasse ehitati magasiaidad, mis tagasid talurahva toimetuleku ja nende ellujäämise sagedaste ikalduste korral.

Ehkki kivi avamise päeval sadas ohtralt vihma ei takistanud see koolilaste matka mälestuskivi avamisele. Meeleolu aitasid hoida õpilaste laulud, luuletused ja pillilood, ning kringel ja soe tee koolimajas.