Eve ja Jaan Murul on viis last, teised viis on kasulapsed. „Meie jaoks ei ole vahet, kes on bioloogilised lapsed või kes on hiljem tulnud," ütleb pereema.

„Ma ei ole ühtegi last ise otsinud, kõik on suunatud pärast seda, kui käisin kasuperede koolitusel. Viimane, kaheaastane tuli nii, et nooruke ema otsis ise abi Kasuperede Liidu kaudu. Ta oli lastekodus kasvanud ja raskustesse sattudes polnud tal ema ega teisi lähedasi, kelle poole pöörduda. Algul tuli ta meile koos lapsega, mis on iseenesest väga inimlik.

Kui elu joone peale saab, võtab poja tagasi. Minult on küsitud, kuidas ma raatsin. Mis siin raatsida, hakkan poisile vanaemaks - rõõm jääb, aga vastutust on vähem.

Pereema Eve Muru on lõpetanud Tartu Ülikooli matemaatikateaduskonna ning töötab matemaatikaõpetajana ja õppealajuhatajana Paldiski Gümnaasiumis. Isa Jaan Muru on lõpetanud Eesti Maaülikooli tehnikainsenerina ja töötab Lool tootmisjuhina.

Eve on pärit Võrumaalt, Jaan Sakust. Keilasse koliti 16 aastat tagasi ja algul elati Vasara tänava korteris. „Keilasse tulles oli meil 2 last ja kui korterist oma majja kolisime, siis juba 4," räägib Eve. „Tahtsime nii väga oma maja ja kui kuulsime, et linn hakkab looderajoonis müüma elamukrunte, otsustasime kohe selle kasuks."

Murude kodus on 6 magamistuba, kuid pereisa Jaan naerab, et oleks pidanud ikkagi suurema maja ehitama. „Jaan on fantastiline isa ja lastele tähendab see palju," kiidab Eve kaasat.

Kiidusõnu väärivad ka lapsed, kes on tublid koolipingis ning pärast koolitunde tegelevad aktiivselt muusika ja spordiga. Vanim, 21-aastane Eliise on lõpetanud muusikakoolis trompeti õpingud ja laulab aktiivselt koorides „Head ööd, vend" ja Eesti Noorte Segakooris.

Hetkel õpib Eliise Tallinna Ülikoolis füüsikat. 20-aastane poeg Aigar õpib Mereakadeemias ja on pikka aega laulnud Estonia Poistekooris. 17-aastane Kadi-Kristel õpib gümnaasiumi 10. klassis. Kadi-Kristel on lõpetanud muusikakoolis viiuliõppe ning laulab Eesti Noorte Segakooris, üle-eestilises neidudekooris Leelo ja ETV Tütarlastekooris. Muusika- ja matemaatikaolümpiaadidelt on ette näidata vaid väga tublid tulemused. Vabariiklikul muusikaolümpiaadil tunnustati teda pronksdiplomiga ning sel korral oli juhendajaks õde Eliise Muru. 13-aastane Jaan- Erik õpib põhikooli 7. klassis ja laulab vanema venna eeskujul Estonia Poistekooris.

13-aastane tütar Anna õpib samuti 7. klassis ning käib JJStreet Company tantsutrennis. 10-aastane Madis Hendrik õpib 4. klassis ja käib aktiivselt ujumistrennis. Lisaks meeldib talle hirmsasti leiutada ning hiljuti valmiski poisil ise meisterdatud ja toimiv suhkruvatimasin.

9-aastane Sven õpib 3. klassis ja käib kergejõustikutrennis. 6-aastane Laura Helly käib pärast lasteaeda kunstiringis ja ujumistrennis. 5-aastane Erki käib samuti lasteaias ja ujumistrennis ning pesamuna, 2-aastane Anders on üks pisike muhe sell.

„Imetluse ja uhkusega tunnustame perekonda, kellel jätkub armastust ja kodusoojust nii paljudele lastele," ütles Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap tiitlit üle andes. „Perekond Muru on tõeline suurpere, selle sõna kõige paremas mõttes. Nii mitmelapselise pere ühtekuuluvus ja tegusus on tulemus vanemate väga sügavast pühendumisest oma kodule ja lastele," sõnas tiitliga kaasnevat rahalist auhinda üle andes BIGBANK-i juhatuse esimees Kaido Saar.

"Rõõmu teeb ennekõike just see, et suurperesid märgatakse ja tunnustatakse. Ega kümne lapse kasvatamine ole midagi keerulist, kui lastele hoolt ja armasust pakkuda, varakult iseseisvust õpetada ning ise perekeskset elu naudid," tänas aasta suurpere nimel auhinna eest Eve Muru.