Tulumaksu laekumiselt eesotsas Harjumaal on Tallinna lähiümbruse omavalitsused: Viimsi, Harku, Rae, Kiili. Kui üle-eestilises mastaabis vaadata, siis on pingereas üheksa esimest kohta kümnest Harjumaa omavalitsuste käes.

Kümnes tulumaksu laekumiselt on Tartu külje all olev Ülenurme vald. Ju siis paljud nende valdade kodanikud töötavad linnas hästitasustatud koha peal või on leidnud hästimakstud töö koduvallaslinnas. Harku valla puhul on kindlasti määravaks seegi, et meie elanikkond on suhteliselt noor ja haritud, olles seega eelistatud tööjõuturul.

Ka vähenes eelmisel aastal oluliselt tööpuudus, mis omakorda suurendas maksulaekumist.

Laekumine tõuseb

Samas analüüsides tulumaksu laekumise muutuste protsenti, mis kõigi Harjumaa omavalitsuste jaoks on positiivne, välja arvatud Loksa linna -14,1%, siis pakub see üllatusi, meie vallale positiivseid üllatusi. Viimsi vallas laekus elaniku kohta tulumaksu 827 eurot, Harku vallas 812 eurot. Vahe pole suur, 15 eurot meie valla kahjuks. Võrreldes teiste valdadega torkab silma Harku valla kasvutempo: 10,1-se tõusuprotsendiga ollakse vald, kus tulumaksu laekumine kõige enim kasvas.

Kui see tendents jätkub, laekub selle aasta lõpuks maksumaksja kohta valla eelarvesse ligi 900 eurot, mis peaks olema kõrgeim Harjumaal, seega ka Eestis. Aga - elame, näeme. Abivallavanem Vello Viiburg: "Loomulikult on tore, et meie elanikud hästi teenivad. Hinnad ju ka tõusevad, ja mitte vähe."

Mitmed uuringud kinnitavad, et umbes 60% maailma rikkustest on koondunud vaid 5% elanikkonna kätte. Kas võib tulumaksu laekumist analüüsides arutleda samamoodi - näiteks 10% valla elanikelt laekub pool valla tulumaksust?

Vello Viiburg: "Kindlasti mitte. Teatud ebavõrdsus inimeste sissetulekutes on olemas, aga seda küll ei julge öelda, et see ebavõrdsus nii suur oleks. Aga midagi täpsemalt ma lisada ei oska, see nõuaks eraldi analüüsi, inimeste andmed on aga kaitstud."

Tulud haridusse

Tulumaks moodustab valla eelarvest ligi 75%. Kui on kasvanud tulumaksu osa, on järelikult kasvanud ka kogu valla eelarve. Harku Valla Teatajale teadaolevalt kavatsevad mitmed omavalitsused majanduslanguse aastatel kärbitud omavalitsustöötajate palgad ja pedagoogide palgalisad taastada.

Vello Viiburg: "Meie palkasid ei kärpinud, järelikult pole vaja ka midagi taastada. Harku vallas on õpetajate palk ca 7-11% kõrgem vabariigi keskmisest. Lisaks oleme õpetajatele viie protsendi ulatuses tarifikatsiooniga kinnitatud palgale lisa maksnud. Suurenenud tulud suuname aga haridusse küll. Vääna- Jõesuus on plaanis alustada algkooli ehitust. Lisaks oma haridusasutuste ülalpidamisele tuleb tasuda ka nende laste koolikoha ja huvihariduse eest, kes õpivad väljaspool valda. Ka need kulutused on kasvanud. Kui oleme varem kokkuhoidlikult majandanud, ei tähenda see, et nüüd hakkame kohe kulutama. Kulutusi teeme ikkagi vastaval sellele, nagu eelarve ette näeb. Uueks väljakutseks vallale on algkooli ehitus Vääna- Jõesuus."
__________________________________

Harku Valla Teataja uuris, kuidas on vallakodanikud rahul tehtud kulutuste ja investeeringutega.

ANDRES OTTIS
Harkujärve elanik, AS Fazer tootmisjuht

Läinud aastal sai Harkujärvel valmis uus moodne lasteaed, ehitati ka Oja tee; heakorrastati tee, mis läheb meilt Tabasallu - osaliselt see uuendati täielikult, rajati kõrvale kergliiklustee koos valgustusega, osaliselt kaeti mustkattega; bussid käivad korralikult. Sellest aastast õpib meie pere noorim laps Harkujärve ajakohases koolimajas. Keset küla on ka spordiplats, mida kõik kasutada saavad. Mida veel tahta - kõik vajalik on käe-jala juures? Aga unistada ju võib... Meil võiks olla ka kõrts, kus sõpradega sügis- ja talveõhtuti neutraalsel pinnal kokku saada, segamatult vestelda.

ANU KIHULANE
Vääna Mõisakooli õpetaja

Läinud aastal oli positiivne see, et valmis kergliiklustee lõik Murastest Suurupini. Hea oleks, kui see tee jõuaks sel aastal Vääna-Jõesuuni.

Lugesin valla lehest, et vald on valmis võtma laenu uue algkooli ehitamiseks. See on ka hea uudis. Uudis nagu seegi, et Harkujärve kool sai uued ruumid - algkooli lapsed peavad saama õppida kodulähedases koolis. Ma näeks hea meelega, et veel rohkem väärtustataks laste hariduse ja huvihariduse hea käekäigu eest seisjaid.